Makó

Ezermester makói hölgyek tavaszi tárlata


Oláh Nóra – Makó

Legszebb évszakunk óhatatlanul is otthonunk, közvetlen környezetünk szépítésére sarkall sokunkat, ilyenkor bizony hálásan fogadunk minden eredeti ötletet, tetszetős megoldást, amely ebben segít minket. A könyvtár paravánjain és tárlóiban elhelyezett anyag most épp az újdonságra fogékonyak számára nyújt üdítő látványt, a Kreatív Dekor Műhely törzs- és tiszteletbeli tagjainak, illetve a hozzájuk csatlakozott kézműveseknek köszönhetően.

A műhely szorgos kezű alkotói, Fritschné Ács Andrea és Méreg Szilvia a tőlük megszokott igényességgel és műgonddal kivitelezett bőrkötésű Holdnaptárokat, irat- és igazolványtartókat, mappákat és pénztárcákat, valamint fából készített, gravírozott teás- és díszdobozokat, levél-, toll-, jegyzettömb- és papír zsebkendő tartókat, húsvéti ajtó- és ablakdíszeket állítottak ki széles műhely-repertoárjukból. Ezek a használati tárgyak egyébként is nap mint nap körülvesznek minket – legfeljebb jóval „hétköznapibb” minőségben. Az itt bemutatott munkákat látva viszont alighanem mindenkiben felébred a vágy, hogy ilyen darabok birtokosai legyenek. A tetszetős felhozatalt tovább színesítik (a szó szoros értelmében is) az otthoni falakra kívánkozó tűzzománc órák, faliképek – Tóth Annamária és Tóthné Ács Márta ízlését és ügyességét dicsérő alkotások.

Textilmunkákból sem volt hiány: Németh Csabáné Andrea babákkal, állatfigurákkal és dísztárgyakkal szerepelt ezen a sokoldalú kiállításon, míg Simon Hajnalka tanítónő és néptánc pedagógus saját kezűleg varrt – Felvidék-Magyarbőd, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Dél-Alföld stílusjegyeit idéző – viseletekkel, valamint egyedi textiltáskákkal mutatkozott be.

Az ezermester hölgyek sorát Kissné Chamilla Anita egészítette ki, ő patchwork technikával készített takaróval, terítővel, gyümölcsöket formázó tányéralátétekkel, játékokkal és dísztárgyakkal gazdagította a tárlatot – amely április végéig várja a szépre fogékony szemlélődőket.