Ország-világ Sport

100 év makói focitörténelmét írta meg Zeitler Ádám


Gajáta Fanni – Makó

Két nyári szünet alatt szerezte be az információkat és írta meg első könyvét a helytörténeti kutató Zeitler Ádám, amely most a makói múzeumi füzetsorozatrészeként látott nyomdafestéket. A könyv majdnem 100 évet foglal magába, egészen 1912-2014-ig olvashatnak eredményeket az olvasók. Adatait saját adatbázisból, a makói levéltárból, illetve a makói és szegedi Somogyi könyvtárból szerezte meg.

– Ez a könyv két okból készült el: idáig még nem foglalkoztak a makói labdarúgással ilyen formában, illetve nagyon szeretem a történelmet és a sportot is, ez a két dolog összefonódik a kötetben. Ha az olvasók a kezükbe veszik, először az egyetemes és magyar labdarúgásról olvashatnak, utána kronológiailag három fejezetre bontottam a makói futball történetét. A végén, majdnem 100 oldalon keresztül adattár olvasható, amelyből a klub meccseinek eredményeit olvashatják az olvasók – ismertette könyvét Zeitler Ádám.

A szerző elmondta, sokat segített neki Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, akivel egykori tanítványként ismerkedett meg és a mai napig jó viszonyt ápolnak, ő lektorálta a könyvet, Forgó Géza a szerkesztésben segítkezett be, míg Kolozsvári János, a makói csapat egykori edzője, a meccsek eredményeiben, a csapatok, góllövők és játékosok nevéhez adott pontos információkat.

– A könyv nem jelenthetett volna meg támogatók nélkül, ezért meg szeretném köszönni a Múzeumért Alapítványnak, Kiss Attilának, Farkas Zoltánnak, Ménesi Gábornak és Weszely Tamásnak a támogatásukat.

Zeitler Ádám a bemutató során megemlítette terveit is: szeretné, ha a könyv folytatása lenne egy interjú kötet, amelyben a volt klubelnökökkel, labdarúgókkal és edzőkkel találhatnának az olvasók beszélgetéseket és egy fotóalbum összeállításán is dolgozik 6 szerzőtárssal együtt, amelyben a makói sporttörténelmet mutathatják be a sport kedvelőinek.