Hírek

Végre: makói vállalkozások jutnak makói munkához


Korom András – Makó

Az előző makói képviselő-testület tavaly június 25-i rendes ülésén döntött arról, hogy pályázatot nyújt be a Környezet és Energia Operatív programhoz úgynevezett fotovoltaikus rendszerek kialakítása Makón címmel. Ez érdemben azt jelenti, hogy a város napelemeket szereltetne – a költséghatékonyabb áramellátás érdekében – a Kálvin téri bölcsőde, a Hold utcai óvoda és az ENI Idősek Otthona épületeire. A pályázatban minderre 48 millió forintot céloztak meg.

A Buzás Péter által előterjesztett javaslat elfogadása után, július 2-án ült össze a Siket István elnökletével működő ügyrendi, pénzügyi, közbeszerzési és tulajdonosi bizottság, mely arról döntött, hogy ez ügyben, mintegy 37 millió forint értékben hirdetmény közzététele nélküli, azaz zárt, feltételes közbeszerzési eljárást indít a munkálatok elvégzésére. A pályázatra három céget hívott meg, a szigethalmi Newergies Kft-t, a budapesti SolarSide Kft-t valamint a váci Hévíznet Kft. Annak ellenére, hogy Makón több szolgáltató is foglalkozik napelemek szerelésével és karbantartásával, közülük egy sem szerepelt a listán, így azok nem is tehettek ajánlatot.

Ez a faramuci helyzet a kampányidőszakban nem csak a helyi vállalkozások kihagyása, hanem amiatt is kicsapta a biztosítékot Weszely Tamásnál, a Jobb Makóért Egyesület vezetőjénél, hogy a pályázatot a makói önkormányzat megbízásából külsős cég, a budapesti székhelyű Vanessia Magyarország Pályázatkészítő és Projektmenedzsment Kft-nek kell benyújtani, mely fő tulajdonosa az offshore paradicsomnak számító Ciprusban, egészen pontosan Nicosiában bejegyzett Lavsa Consultants Ltd.

A pályázat végül sikerrel zárult, s hogy makóiak nem nyerhették, arra a szépségflastromot már az új városvezetés ragasztotta fel. Mégpedig azzal, hogy a Farkas Éva Erzsébet polgármester vezette önkormányzat elérte a győztes pályázónál, hogy alvállalkozóként makói cégeket alkalmazzon. Mégpedig nem is akárhogyan, hiszen mind a PusztaSolar, mind a szintén makói CSF-ELECTRIC Kft. is részt vehet a munkában.

– Az alvállalkozói szerződést még nem írtuk alá, de a nyertes cég a városházi egyeztetésen nyitott volt, hogy mi szerelhessük fel a napelem táblákat – mondta hírportálunknak Puszta Sándor, a PusztaSolar tulajdonosa. Hozzátette, hogy már tartottak is bejárást mind a három helyszínen, és lesz még egy közös bejárásuk is.

– A Kálvin bölcsődére felkerülő 50 kW-os napelem szerelése várhatóan egy hetet vesz majd igénybe, s az évi 2 millió forintnyi áramot szolgáltat majd, míg az idősek otthonára és a Hold utcai óvodára szánt 15 kW-os napelemtáblákat egy-két nap a helyére tesszük. Ezek intézményenként évi félmillió forintot takarítanak majd meg, az előállított árammal – tette hozzá Puszta Sándor, aki szerint a pesti cég a napelemeket kamionnal szállítja majd a helyszínre, így azok felszerelése lesz a feladatuk.