Hírek

Elfújta a szél a Bartók emléktúrát


A zord időjárás miatt nem úgy sikerült március 28-ra hirdetett hagyományos Bartók Béla Emléktúra, mint ahogyan azt évek alatt megszokták a résztvevők és a szervezők. Miután már az előző nap délután feltámadt a kellemetlen szél, ami reggelre tovább erősödött és hideg, szitáló esőt is hozott, a Hagymaház előtti gyülekezőhelyen úgy döntöttek a szervezők, hogy a túrát április 11-re, azaz most szombatra halasztják.

10 „kemény fiú” mégis elindult. Igaz, ők edzett teljesítménytúrázók, ezt a szeles „tekerést” szinte edzésnek szánták. A Makói Általános Iskola Bartók Székhelyintézményének koszorúját négy fős küldöttség vitte ki – a tervekkel ellentétben ők sem kerékpáron, hanem gépkocsival. Ők vállalták a kerekezők technikai kíséretét is. Jó hátszéllel jutottak el Csanádra, ahol megnézték a templomot, benne szent Gellért szarkofágját. Nagyszentmiklóson megkoszorúzták Bartók Béla szobrát. Sajnos, a Nákó kastély felújítása miatt az emlékszoba nem látogatható. Ebéd, és erőgyűjtés után indultak haza az embert próbáló, ellenszeles 30 kilométeres útra – tudtuk meg Mendei Árpád túravezetőtől, aki reméli, kellemes időben indulhatnak neki az útnak.

A Makói Természetbarát Sportegyesület Eötvös Loránd Természetjáró Szakosztálya nagyszentmiklósi emléktúrája jövő szombaton indul útnak. Gyülekező délelőtt 9-kor a Hagymaház előtt.

A biciklisek a Kiszombornál kelnek át a határon, majd Csanádon megtekinti a templomot és Szent Gellért szarkofágját. A Maros partján megnézhetjük a lebontott közúti híd pilléreit. Nagyszentmiklóson koszorút helyeznek el Bartók Béla szobránál, majd sétát tesznek a városközpontban, mely során felkeresik a zeneszerző szülőháza helyét, rajta az emléktáblával, majd a temetőben teszik tiszteletünket a Bartók család sírjánál. A katolikus templomban az altemplomot és Révai Miklós emléktábláját tekintik meg.
A túra résztvevői Csanádon, Kiszomboron keresztül kerekeznek vissza Makóra. Az emléktúrához gépkocsival is lehet csatlakozni

A szervezők arra kérik a vidékről érkezőket, hogy a kiszombori határátkelőig gépkocsival szállítsák el a kerékpárjukat, mert a vonatközlekedés nagyon rossz (néhol nincs is). A további részletekről érdeklődni lehet a 20-337 8421-e telefonszámon vagy mendeiarpad@gmail.com e-mail címen.

A túrázók kötelező felszerelései: kifogástalan műszaki állapotú kerékpár, tartalék belső gumi, a szereléshez szükséges szerszám, láthatósági mellény, érvényes útlevél vagy személyazonossági igazolvány. (Az utóbbi minden magyar állampolgárnak teljesen elegendő.)