Makó

Úgy ünnepel a közösség, ahogy neki jól esik


Makó Híradó összeállítás

„Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak, nálam okosabbak és nagyobbak is vannak. Mégis úgy gondolom, egy nagyon fontos dolog, szükség lesz rá addig, amíg a Föld forog” – így hangzott a műsor egyik részeként Kovács Katalin: Mi is az a kormányablak? című “költeményében”. A műsorban meg is verselik a kormányablak működését a gyerekek: “Hálával tartozunk szüleink nevében, mert szívesen segítenek családunk ügyében. A hivatalban sok humánus ember, minden kérdésre készségesen felel.” Hasonló hangvételű mondókákat vagy dalokat csak Rákosi Mátyás idején hallhattak az emberek.

A Nógrádi Zoltán fideszes polgármester vezette kisvárosban a kormányablakot dicsőítő, a Rákosi kor hangulatát időzítő műsor tanúi lehettek a jelenlévők. Az elhangzott mondókák a megyei kormányhivatal szerint meglepték az ünnepségen résztvevőket, a Miniszterelnökség pedig elhatárolódott az esettől.

Nógrádi Zoltán az Origónak azt mondta: az óvodások rendszeresen minden egyes beruházás megnyitóján fellépnek. Úgy nyilatkozott: “Úgy ünnepel a közösség, ahogy neki jólesik. Ehhez politikai alapon senkinek semmi köze. Mi így ünnepelünk, politikai megrendelés nélkül.” Hozzátette: az óvodások műsorának tartalmába az önkormányzat soha nem szólt bele. A videót viszont a gyerekek és a szülők védelme érdekében ő vetette le korábban. A Délmagyarország úgy tudja, hogy a mórahalmi óvodavezető sírva hívta a polgármestert, mert megengedhetetlen hangnemben szidalmazták többen is telefonon. A videót végül a polgármester – aki szerint csak politikai hisztériakeltés zajlik – vetette le a világhálóról, igaz azt azóta újra feltették oda.

Hasonló műsorra a megye más településein még nem volt példa – írta az esettel kapcsolatos közleményében a Csongrád Megyei Kormányhivatal. Kedden a Miniszterelnökség elhatárolódott az esettől, szerintük „a műsor nem tükrözi és nem is tükrözheti sem a Miniszterelnökség, sem a Csongrád Megyei Kormányhivatal szellemiségét, a szokatlan előadással nem tudunk azonosulni”.

– A Makói Általános Iskola diákjai felkérésre adnak kulturális irodalmi műsort a városi rendezvényeken – mondta hírportálunknak Kincses Tímea igazgató. Hozzátette, hogy a makói hagyományok szerint a helyi iskolák felváltva szerepelnek a városi illetve nemzeti ünnepek alkalmából. Az intézményvezető hallott a mórahalmi esetről, ám azzal kapcsolatban nem kívánt véleményt nyilvánítani.

Városvezetőként és volt intézményvezetőként mi a véleménye a gyerekek aktuálpolitikai érdekből való szerepeltetéséről? – kérdeztük Makó polgármestertől.

– A nemzeti megemlékezéseink rendezvényeibe a nevelési- és oktatási intézmények tanulóit, a város gyermekeit fontosnak tartom bevonni, hiszen az ünnepek a nemzeti kultúra és a történelmi emlékezetnek elengedhetetlen részei. A drámapedagógia szempontok ezen szereplések alkalmával elsődleges érvényűek kell, hogy legyenek, azaz, hogy a tanulók, gyermekek a koruknak, pszichés fejlődési szintjüknek megfelelő szövegeket kapjanak, azzal a céllal, hogy az adott nemzeti ünnepet értsék, átéljék és magukénak érezzék – írta válaszában Farkas Éva Erzsébet.