Hírek

Szombaton avatják és szerdáig áll a makói tojásfa


Gajáta Fanni – Makó

Karsai Ildikó grafikusművészt, a tojásfa tervezőjét a város vezetése kérte fel, hogy készítsen egy, az országban egyedülálló húsvéti díszt. A munkálatokban közel 100-an vettek rész, az általános iskolások mellett az alapanyagokat biztosító makói Váll-Ker Kft. és a Városgazdálkodási Nkft. dolgozói is nagy odafigyeléssel készítették el. Csak a fémszerkezet értéke félmillió forint.

– Nagy örömmel és kíváncsisággal kezdtem bele a feladatba. A magyar húsvéti ünnepkörbe egyszerűbben ismert a tojásfa. A mű hagyományőrzés céljából készült – mondta el Karsai Ildikó. – 100 darab kézzel festett tojásdíszt akasztottunk rá és körülötte 12 bárány található, amelyet makói általános iskolások készítettek a rajzszakos kollégáim segítségével.
A közel 4 méter magas, fémből és fából készült tojás szimbolikus jelentésű, mivel tojás formájú, de fából készült, ez utal a tojásfára. A művész elárulta, hogy további ötletei is vannak a közeljövőben, amelyekkel tovább díszítheti, növelheti a tojásfa szimbolikáját.

– A munkálatokban a makói SZIGNUM, a Szikszai György Református Általános Iskola, a Makói Katolikus Általános Iskola illetve a Bartók és Almási utcai általános iskola diákja vettek részt.

Barna Gábor, a polgármesteri hivatal kabinet vezetője elmondta: a városi családias programokkal várja szombaton a kilátogatóakat. A tojásfát a városi húsvéti ünnepségen szentelik meg a művet egyházi személyek.