Hírek

Országos ezüstöt szereztek a makói fuvolisták


Oláh Nóra – Makó

Hetekkel ezelőtt területi válogatókkal kezdődött a nemes versengés, ahol a szakmai zsűri pontozással értékelte az ország különböző régióinak versenyzőit, és a legmagasabb pontszámot elérő hangszeresek kerülhettek be az Országos Fuvolaverseny mezőnyébe. Ezt a megmérettetést a hétvégén rendezték meg Kaposváron. Az ország legjobb fuvolistái életkoruk szerint hat korcsoportban mérték össze tudásukat, maga a versengés pedig három napig tartott.

Az első napon a döntőbe jutásért folyt a küzdelem, míg a másodikon a döntősök versenyeztek a helyezésekért. A harmadik napon zajlott a díjak kiosztása, illetve ekkor került sor a gálakoncertre. A résztvevők valóban a legmagasabb szakmai minőséget képviselték; ez a korukat meghaladó művészi színvonal látszott a tudásukon, a produktumaikon is, egyben jelezte az országos fuvolaoktatás örvendetesen magas szintjét. A verseny rangját a számos díjjal is elismert szakemberekből álló zsűri is garantálta: Dratsay Ákos fuvolaművész, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének – Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanára, Romos Zsolt fuvolaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – MK egyetemi tanársegédje, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola művésztanára, a zsűri elnöke Drahos Béla fuvolaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Pécsi Egyetem – MK művésztanára, az Alba Regia Szimfonikus zenekar karmestere.

A diákok és tanáraik.

A makói Magán Zeneiskola két diákja, Szabó Hanna és Csapó Boglárka is eljuthatott erre a magas nívójú országos versenyre miután a területi válogatón elérhető maximális 60 pontból Hanna 58, Boglárka 56 pontot ért el, vagyis vitathatatlanul az élvonalban van a helyük! Ezt az is bizonyította, hogy mindketten a korosztályuk előkelő második helyén végeztek, és értékes díjakat vehettek át a verseny döntőjében (Hanna a 2., Bogi a 4. korcsoportban).

Méltán lehetett büszke rájuk fuvolatanárnőjük, Csikotáné Erdei Eleonóra és zongorakísérőjük, Horváth Andrea tanárnő is. Őket egyébként a szakmai elismerésen túl egy plusz meglepetés is érte: lelkiismeretes, odaadó és professzionálisan végzett felkészítő munkájukért egy-egy névre szóló, gravírozott kupát kaptak – a növendékek szüleitől!