Hírek

Mérgező volt a paprikák kétharmada


A Greenpeace egész évben vizsgálni fogja a zöldségek és gyümölcsök vegyszermaradvány-tartalmát – tette hozzá Tömöri Balázs.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője elmondta, hogy a vizsgálat nem olcsó, egy minta elemzése a független laboratóriumban 35 ezer forint, plusz áfába kerül.

Példaként ismertették, hogy a vizsgált szentesi paprika kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott. Az egyik a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt, amely a határértéket több mint hússzorosan, míg a másik tiltott szer a határértéket harmincszor meghaladó mennyiségben tartalmazott.
A vizsgálatok  hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában.

– A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe – fejtette ki Simon Gergely.
A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.

A Spar közölte, hogy üzleteiben nincs mérgező paprika, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a szaktárca pedig azt hogy nem tud a Greenpeace vizsgálatáról.

MH-MTI