Hírek

Első fokon nem bűnös a makói gyepmester


A vádirat lényege szerint a gyepmester foglalkozású vádlott 2012. szeptember és 2012. október hónapokban – pontosan meg nem határozható időközönként és időpontokban – indokolatlanul bántalmazott a makói gyepmesteri telepen elhelyezett kutyák közül legalább ötöt oly módon, hogy az állatokat közvetlen közelről fejbe lőtte egy a nyomozás során be nem azonosított lőfegyverrel. A lövések a kutyák rövid időn belüli elpusztulásához vezettek. A vádlott a vonatkozó jogszabályi előírások megszegésével, kábítás nélkül oltotta ki legalább 5 kutya életét.

A vádiratban foglaltakkal szemben a bíróság úgy ítélte meg, hogy a tetemek hiányában nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani azt, hogy a kutyák lőtt seb következtében pusztultak el, illetve hogy a vádlottat az állatok elpusztulásáért felelősség terheli-e. A vádlott következetesen tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, amelyet a meghallgatott tanúk vallomásai és a beszerzett szakvélemények nem tudtak érdemben megcáfolni.

A bíróság ítéletét a vádlott és védője tudomásul vették, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fent az esetleges fellebbezés bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.