Hírek

58 milliós hiányt foltoz be a földeáki önkormányzat


Korom András – Földeák

Nem tervezhető forráshiánnyal a költségvetés, ezért különböző lépésekkel próbálja azt eltüntetni az idén összesen 537 millió forinttal gazdálkodó földeáki önkormányzat a költségvetésen. Az ezzel kapcsolatos lépéseket Hajnal Gábor polgármester a múlt hét végi lakossági fórumon ismertette. Elmondta: az előnytelen szerződések felmondásával, létszámcsökkentéssel, illetve be nem töltött álláshelyek megszüntetésével vagy be nem töltésével tudják elérni. Hozzátette az önkormányzati intézmények struktúráját is átalakítják egy kicsit.

Dolgozókat kell elküldeni a polgármesteri hivatalból, az óvodából, a művelődési házból, és az egyesített egészségügyi és szociális intézményekből is. Ezzel a demográfiai helyzethez is igazítva a munkavállalók létszámát, hiszen csökkent a gyermekek száma ezért az óvónők, a kisegítő személyzet létszámához is hozzá kell nyúlni.

Több olyan, még az előző testület által kötött szerződést is felmondanak, amit falu maga is el tud látni. Havonta százezres nagyságrendű összeget fizettek a park rendben tartásáért, pedig ezt a munkát a közmunkásokkal is el lehet végeztetni. A hat ilyen szerződés felmondásával is több millió forintot takarítottak meg.

A földeáki önkormányzat nem csak a kiadásai csökenésével kívánja befoltozni a községi büdzsén tátongó lyukat, hanem bevételeit is növelni akarja. Ezért veszik át a római katolikus egyháztól a helyi temető gondozásával kapcsolatos feladatokat. A közmunkások azzal is segítenek a kiadások csökkentésével, hogy a helyi közmunkaprogramban megtermelt zöldségféléket használja majd fel nyersanyagként az önkormányzat tulajdonában lévő konyha.