Makó

Zsidó fesztivált is rendeznek jövőre Makón – a városban vendégeskedett az izraeli nagykövet


Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet és Ilan Mor ma délelőtti a Hagymatikumban rendezett sajtótájékoztatóján elhangzott: mindkét félnek fontos a kapcsolattartás a két ország között. Elmondták, hogy az együttműködés célja kulturális szempontból is bemutatni a múltat, jelent és jövőt. Ilan Mor az együttmáködés keretében a makói hagymatermesztést is támogatása érdekében kialakítanának egy közös bemutatócsarnokot és egy mintagazdaságot a választókerületben, ahol majd elsősorban fok- és vöröshagymával foglalkoznak.

– Makó városvezetése fontosnak tartja a zsidó közösséget, hiszen egykor a várost Kis-Jeruzsálemnek is nevezték – mondta el Farkas Éva Erzsébet. A polgármester azt is elmondta, hogy a 2015-19-es tervezetben szerepel az ortodox és a neológ temető felújítása is. A zsidó örökség fenntartásaként a közeljövőben szeretnének zsidó fesztivált rendezni a városban, amelynek célja, hogy megismertessék a múlt és jelen kultúráját a makóiakkal.

– A fiatal generáció bevonását is fontosnak tartjuk, így remélhetőleg a középiskolák között cserediák kapcsolatok jöhetnek létre, amely során megismerkedhetnek a tanulók a kulturális örökséggel – tette hozzá a polgármester.

Ilan Mor izraeli nagykövet is egyetértett azzal, hogy a fiatalokkal meg kell ismertetni a múltat és a jövőt és remélte, ez a program létre is jöhet. Fontosnak tartja Makó és Kiryat Yam közötti új testvérvárosi kapcsolat kialakítását. A nagykövet az országot járva próbálja megismertetni a múltat a diákokkal. Elmondta: nagy örömmel nyújt segítséget a városnak a kulturális fesztivál, a bemutató csarnok és a mintaváros létrehozásában, mivel úgy látja, az új városvezetés nagyon elkötelezett ezek megvalósításában.

Ilan Mor a sajtótájékoztató után történelmi órát tartott a makói gimnazistáknak, majd a délután folyamán ellátogatott a Makói Zsidó Emlékjelhez, a dr. Kecskeméti Ármin emléktáblához, illetve a makói ortodox zsinagógába és a Hagymaházba is.