Hírek

Az etyeki Korda Fimparkba is eljutottak a makói diákok


Gajáta Fanni – Makó

Ma ért véget a makói József Attila Gimnáziumban a Tanulj! Tovább! Továbbtanulást erősítő program, mely még 2013. december 1-jén kezdődött. A pályázattal az iskola több mint 28 millió forinttal gazdálkodott, így a diákok olyan helyekre is eljuthattak, amely segítséget nyújthatnak a továbbtanuláshoz.

– A projekt 16 hónapon át tartott, amely során több mint 1000 óra alapkészség fejlesztést és mentorált órát tartalmazott, illetve közelebbi és távolabbi helyekre is eljuthattak a diákok ezzel a segítséggel – mondta el Martinuszné Korom Gabriella, a program projektmenedzsere.

A programban a 25 hátrányos helyzetű diák kerülhetett be, akiket 5 tanár mentorált. Nem csak a tanulóknak, hanem a tanároknak és a szülőknek is tartottak előadásokat. A másfél év alatt rengeteg programban vehettek részt a nebulók, ilyen volt például különböző történelmi-földrajzi és médiás kirándulások, illetve a Szegedi Tudományegyetem 14 kara látogatott el a gimnáziumba, így megismerkedhetek az egyetem kínálatával a továbbtanulni vágyók. A diákoknak 3 felmérőt kellett kitölteniük, amelyből kiderült, hogyan fejlődtek a makói gimnazisták, és hogy az országos átlag felett végeztek.

– Egy teszt megírása után kerültünk. A tanáraink elmondták, hogy készségfejlesztő órákra kell járnunk. Annyit tudtunk róla, hogy a TÁMOP programba keretein belül történik az egész. Kedvencem az MTVA Látogatóközpontja volt, ahol időjárást és híradót készíthettünk, láthattuk a TV Macit is – mesélte Kurusa Anna (9.A). Azt is elmondta, hogy nagyon szeretne külföldön tanulni, és történelemmel szeretne foglalkozni.

– Nagyon sok kirándulást szerveztek, ahová nem biztos, hogy önerőből eljutottunk volna. Elmehettünk például az etyeki Korda Filmparkba, operába járhattunk. A busz költségeit álltak, egyedül a belépőinket kellett fizetnünk. A budapesti Erkel Színházban létezik az Operakaland nevű kulturális program, nekem az volt a favorit – árulta el Inokai Máté (9.A), akinek az egyik célja az, hogy történelem-magyar szakos tanár lehessen a gimnáziumban.
A két diák mentora, Sipos Jenőné elmondta, hogy ez a támogatás nem csak az elmúlt másfél év alatt tartott, hanem az elkövetkezendő években is támogatni fogja őket.

– Édesanyám íratott be ebbe a programba. Jogásznak szeretnék továbbtanulni, és ehhez igen komoly felkészülés szükséges, amelyhez ez sok segítséget nyújtott. A különórák jók voltak, kedvencem a matek volt – mondta el Andrási Miklós, a gimnázium végzős növendéke.

A támogatási összegből az iskola fényképezőgépeket, számítógépeket, könyveket és szoftvereket is vásárolhatott. A zárónapon a diákok személyre szóló könyvet kaptak, amelyet a mentoraik választottak nekik. Lufik segítségével az magasba repíthették kívánságaikat, majd egy hatalmas tortából ehettek.