Hírek

Apátfalvi átvilágítás: kirúgták a jegyzőt


Korom András – Apátfalva

Már az Apátfalvi Polgármesteri Hivatal neve sem helyesen szerepel annak alapító okiratában – szembesültek vele a hivatal és az önkormányzat átvilágítását végző szakértők, akik a nemrégiben véget ért vizsgálat eredményét 26 oldalas jelentésükben összegezték. Ez volt azonban a legkisebb hiba.

A vizsgálatól az is kiderült, hogy az önkormányzat belső szabályozása számos, már hatályon kívüli jogszabályra hivatkozott, így a munkavégzés nem a hatályos előírások szellemében folyt, ráadásul az önkormányzat a működésével kapcsolatos feladatellátásáról szóló kötelezettségét sem teljesítette maradéktalanul.

A 2013-ban 5 millió 715 ezer forintért vásárolt Renault Masters tehergépkocsi, a 2014-ben vett gázos főzőüst és nagykonyhai robotgép vásárlásakor is megsértették a vonatkozó jogszabályokat. Ezeknél szerződés helyett csak megrendelő készült, az utalványrendelet mellé csatolt kötelezettségvállalást jelentő dokumentumon nem szerepelt ellenjegyzés, a teherautó szállítási határidejének módosításáról, illetve annak okáról, a megrendelés módosításáról nem találtak dokumentumot, ahogy nem csatoltak ilyet az átadás-átvétel és a teljesítés igazolásához sem.

A Maros-völgyi 9 zártkert eladásáról az előző testület egy ellenszavazattal ugyan döntött, (ezt az M43-as autópálya kivitelezői vásárolták meg a föld kitermelése céljából.) de sem a döntéskor, sem az adásvételi szerződésben nem tüntették fel, hogy a zártkertek a kiemelt jelentőségű természetmegőrzési Natura 2000-res területek. Minderről, s az ezzel járó természetmegőrzési kötelezettségről a vevőt nem tájékoztatták.

A vételárral kapcsolatban nem készült értékbecslés, a volt jegyző egy hagyatéki eljárás során a közjegyző szerint a térségben kialakított árakra hivatkozott. Azt mondta, hogy ezen információt csak szóban gyűjtötte be, ezért írásbeli dokumentumot nem tudott az ellenőrök rendelkezésére bocsátani.
A Faluház felújítására benyújtott Integrált Közösségi  és Szolgáltató Tér pályázatát vizsgálva kiderült, hogy a község 2013-as költségvetés zárszámadásában szereplő összeg jelentősen eltér a főkönyvi pénzforgalmi adatoktól.

A Szigetház  felújítására nem volt elég pénze a Pátfalváért Egyesületnek. Az új önkormányzatnak kellett kisegítenie.

Kiderült az is, hogy a Szigetház – Erdei Iskola felújítására pályázó Pátfalváért Egyesület nem rendelkezett kellő önerővel az utófinanszírozott pályázathoz. Az előző testület azonban nem számolt ezzel, az egyesület pedig tavaly novemberre tényleg fizetésképtelenné vált, miután nem tudta finanszírozni az összesen 17,8 millió forintos számlákat. Így már az új önkormányzat szembesült azzal, hogy vagy teljes egészében elvész a támogatás, vagy megelőlegezi a civil szervezet számára a kifizetetlen számlák összegét. Végül az utóbbit tette.

A vizsgálat arra is rávilágított, hogy törvény- és jogszabályellenes, úgymond “családias” volt  készpénzkezelés, az önkormányzat és a polgármesteri hivatal pénztárában. Sem az utalványokon, sem a kiadási pénztárbizonylatokon nem szerepeltek az előírt aláírások.

Az ellenőrök szerint mindezekért a jegyző, illetve a készpénzgazdálkodásért Varga Péter polgármester voltak felelősek.
Sajtos László jegyzőt mindezek miatt a község vezetője menesztette állásából.