Hírek

Pergő párbeszéd Lázár János péntek esti földeáki fórumán


Korom András – Földeák

A kormány 120 millió forintot biztosított a község számára, mely ebből a pénzből újítja fel az iskolát, majd épít közösségi térnek is alkalmat tornacsarnokot – ismertette a terveket a főrum elején Hajnal Gábor polgármester, aki ismertette, hogy az idei közmunkaprogramban április 1-től már 122-en vesznek részt, s 2 hektáron elindul a mezőgazdasági termelés is.

– A hódmezővásárhelyi állattartás, a makói hagymatermesztés integráció a kereskedelem állami szabályozása nélkül nehezen lesz képes arra, hogy megálljon a saját lábán – összegezte Lázár János a helyi művelődési házban rendezett, majd százötven résztvevővel folyt lakossági fórum pergő párbeszédének tapasztalatai alapján. – Nem az a probléma, hogy ne tudnánk termelni, hanem, hogy a gazdálkodókat megfosztja a lehetőségektől – tette hozzá.

A fórum résztvevőinek kérdésére elmondta, hogy az idei esztendő második felétől kisebb szárítók, magtárak építésére írnak ki pályázatokat, annak érdekében, hogy a termelők ne legyenek kiszolgáltatva a piaci bizonytalanságoknak. Támogatáshoz juthatnak majd a kis- és közepes vállalkozások élelmiszer-ipari fejlesztésekhez, termelési, termeltetési láncok kialakításához is – tette hozzá azzal, hogy érdemes lesz összefogniuk a gazdálkodóknak ezen pályázatok során.
Kiderült, hogy a vidékfejlesztési forrásokból segítik helyi kis piacok építését, hiszen a vevőnek az a legolcsóbb, ha helyben, vásárolhatja meg a helyi termékeket.

Lázár János kérdésére, hogy milyen összegre van szüksége Földeáknak, hogy legalább ideiglenesen rendbe tegye a belterületi útjait, Hajnal Gábor elmondta, hogy a csatornázás utáni helyreállítás részeként körülbelül 40 milliót fordít erre a Makó és Térsége Csatorna Társulás, ezen felül legalább még ennyi pénzre lenne szükségük. Lázár János a vásárhelyi tapasztalatok alapján azt javasolta, hogy először ideiglenesen állítsák helyre az utakat, majd egy év után húzzanak rájuk új burkolatot, addig ugyanis biztosan süllyedni fogtak. Kiderült, hogy a bombatölcsérnyi lyukakkal tarkított Igási út immár teljes egészében a helyi önkormányzat tulajdonában van, mely azt is szeretné biztonságosan járhatóvá tenni. Lázár János ehhez is kormányzati segítséget ígért. Elmondta, hogy még az idén nekifognak, hogy felújítsák a Földeák-Hódmezővásárhely közötti út azom szakaszát, melyet korában nem újítottak fel, s megtervezik a Földeák és Makó közötti szakasz felújítását is. Ráadásul a Földeák-Óföldeák közötti út felújítását is megígérte.

A csatornázással kapcsolatban elmondta, hogy a 2000 lélekszám fölötti településeken ez év végéig kell megépíteni, ahogy ez Földeákon már megtörtént. Az itt élőknek azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a csatornadíj miatt a dupláját fizetik majd az eddigi vízdíjnak. A kormány célja éppen ezért, az hogy lehetőség szerint egységes és megfizethető víz- és csatornadíj legyen az egész országban.

A hozzászólók közt felszólaló Katona Pál plébános felajánlotta, hogy az érdeklődők számára segít megosztani fokhagymapép gyártó rokona tapasztalatait.