Gajáta Fanni – Makó

A három diák, Antal Dániel, Haluska Máté és Kurusa János 2012 óta tanulják mezőgazdasági gépészet csínját-bínját az iskolában, így az idei esztendő az utolsó számukra. Az induló több száz tanuló közül a legjobb 15 közé kerülve mindhárman bejutottak az idei Szakma Kiváló Tanulója Versenyre.

Antal Dánieltől és Kurusa Jánostól nem áll messze a mezőgazdaság, hiszen a családjuk abban dolgozik, ahogy Haluska Máté édesapja és nevelőapja is.

– Még nem vettünk részt semmilyen versenyen, a felkészítő tanárjaink Kovács Károly és Zsámboki Zsolt ajánlották ezt a lehetőséget, mi pedig éltünk vele – mondta el Antal Dániel, majd a fiúk hozzátették, hogy az iskolából csak ők hárman jelentkeztek erre.

– Az elődöntő írásbeli részből állt, amelyben anyagismeretre, gépjavításra és gépüzemeltetésre kérdeztek rá. A döntőről nem sok mindent tudunk még – mondta Antal Dániel.
– A döntőt Hajdúböszörményben rendezik, gyakorlati részből áll, amely három részre bontható. Az elsőben főleg gépgyártással kapcsolatos feladatok lesznek, mint például reszelés, fúrás, menetvágás. A második részben egy traktort kell beállítani, karban tartani. Annyit elárulhatok, hogy ez futómű javítás lesz. Az utolsóban gépüzemeltetés vár a fiúkra, ami azt jelenti, hogy majd szántaniuk kell. A szóbelinél a vizsgabizottság adja ki ugyanazt a tételt, minden versenyzőnek – tette hozzá Kovács Károly, a diákok egyik felkészítő tanára.

A pedagógus azt is elárulta, a fiúkat főként az motiválja, hogy ezzel a versennyel hamarabb megszerezhetik a szakmájukat. Ha a szóbeli, írásbeli és gyakorlati részt 71% felett teljesítik, akkor nem kell vizsgázniuk az iskolában. 50 és 70% közötti teljesítménykor sem, de akkor már nem kaphatnak ötöst.

– Aki a döntőbe bekerült, eldöntheti, hogy miből szeretne vizsgázni és miből nem. Vagyis a verseny szóbeli, írásbeli és gyakorlati része egy-egy vizsgarésznek felel meg – magyarázta Kovács Károly.

Mind a három fiú a szakmájában szeretne maradni, a családi gazdaságban szeretnének dolgozni. Haluska Máté pedig az érettségit is letenné. A Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntőjét áprilisban rendezik meg.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest