Oláh Nóra – Makó

A Gellérthegy közelében, a Bartók Béla út 1. szám alatt lévő ART IX – XI. Galériát a SENSARIA Képzőművészeti Egyesület működteti. Az egyesület évente egy csoportos  kiállítást rendez magának, a többi 15 alkalmat átadják más, a Kárpát-medence régióiból érkező művészcsoportok, művésztelepek számára. Mivel a makói NATURA Marosmenti Művésztelep közösségében jó néhányan alkotnak a sensariás tagok közül is, így a két csapat szó szerint is több szállal kötődik egymáshoz. A kiállítást az egyesület elnöke, László Dániel festőművész szervezte és rendezte, aki a makói alkotótársaságnak is egyik alapító tagja, meghatározó egyénisége. A megnyitó házigazdája Kovács Lehel festőművész volt.

Ez a meghívás örömteli lehetőséget jelentett a Karsai Ildikó grafikusművész vezette művésztelep számára, hiszen így alkotóközösségként is bemutatkozhatnak a fővárosban. A kiállítás anyagának válogatásakor fontos szempont volt, hogy legalább 1-1 jellegzetes darabjával minden művész szerepeljen, aki eddig részt vett a telep eddigi hét esztendejének munkájában. Így összesen 28 alkotó tehette le a névjegyét ebben a kollekcióban, amelynek egyik fő értéke éppen a sokszínűség.

Feledy Balázs a megnyitójában megemlékezett a dél-alföldi város nagy múltú, értékes művésztelepi hagyományairól, amelynek továbbéltetője és megújítója lett a NATURA. Név szerint, jellemző alkotói karakterjegyeiket kiemelve sorra vette a tárlat résztvevőit – először a makói kötődésűeket: Karsai Ildikót, Bertus-Barcza Anikó festőművészt, Mágori Dániel és Pál Richárd fotóst, Juhász László festőt, a bajai keramikus-házaspárt, a makói születésű Fodor Ildát és férjét, a tragikusan eltávozott Mészáros Gábor Mészyt, valamint a Szegeden élő grafikusművész Nacsa Zoltánt és a betűtervező Kóthay Gábort.

A képzeletbeli sor folytatódott a Gyulai Művésztelep alapító, illetve a Sensaria tiszteletbeli tagjaiként is jól ismert Balogh Gyula és Bodor Zoltán festőművészekkel, majd a sensariásokkal: László Dániellel és feleségével, Balogh Zsófiával, és Szabó Ábel, Kovács Lehel, Megyeri-Horváth Gábor festőművészekkel. Egy-egy munkájukkal színesítették az összképet Barabás Márton, Szépfalvi Ágnes, Takáts Márton és Gerhes Gábor budapesti művészek – és ez az összkép a határon túl élő festő- és grafikusművészek kezei nyomával együtt vált teljessé. Ebbe a csoportba tartozik Földessy Péter (Munkács), Szűcs László (Zselíz), Bíró Gábor (Székelyudvarhely), Sipos László (Felvinc), a 2012-ben elhunyt Páll Lajos (Korond), Gyurkovics Hunor és Molnár Imre (Szabadka), valamint Jan Donebod (Dánia).

A budapesti kiállítás-megnyitó igazi baráti összejövetelnek számított, hiszen a többfelé élő kiállítók közül jó néhányan eljöttek, a jeles alkalmon kívül azért is, hogy találkozhassanak és beszélgethessenek művésztelepi alkotótársaikkal. A hangulatos eszmecseréhez elegáns aláfestő zene is járt, Rácz László gitárművész jóvoltából. A tárlat április 1-ig látható az ART IX – XI. Galériában.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest