Hírek

70 éves is rajthoz állt a Földeák-Hagymatikum Kupán


Bojtor Boglárka – Makó

Ma a Maros-parton kezdődött és a Hagymatikumnál fejeződik be délután négykor a II. Földeák-Hagymatikum Tájékozódási Futóverseny.  A tegnapi forduló is két futamból, egy erdeiből és egy településiből állt Földeákon. A legfiatalabb versenyzők tíz évesek, a legidősebbek közt pedig hetven fölöttiek tudják le a távot évről évre.

– A tájfutás lényege, hogy a versenyzők az adott terepen a térképen bejelölt tájékozódási pontokat a megfelelő sorrendben teljesítsék, és így érjenek a célba – mondta Paskuj Mátyás, a versenybíróság elnöke. – Magam is több, mint harminc éve tájfutó vagyok. Nagyon szeretem ezt a sportot, hiszen minden pálya más, új kihívások, új terepek várnak. A tegnapi nap is két fordulós volt, a földeáki Kornél-erdőben 234 induló, a délutáni települési futamon pedig 218 futó nevezett – tette hozzá.
A tájfutók mindegyike saját dugókával rendelkezik. A kütyüt az ujjukra húzzák és az ellenőrzési pontokon található kis dobozokba dugják. A dugókában található eredményeket pedig a célban kiolvassák belőle.

– Három éve tájfutok, a társaság és az izgalmas terepek miatt szeretem – mondta Olasz Márk, a mindszenti Hód-Mentor SE tagja. – A tegnapi összesített eredmény alapján második lettem, ma napon ezt szeretném behozni. Idén már három versenyen indultam, melyeken első helyezést értem el – mesélte.

A verseny rendezője a Maccabi Vívó és Atlétikai Club Tájékozódási Futó Szakosztálya. A mai első futam a bigecsektől indult, és a Kalandparton lévő célállomásig tartott. Délután pedig a Borháztól a Hagymatikumig tart a pálya. Az eredményhirdetés is itt lesz, ahol a díjakat Czirbus Gábor alpolgármester adja át. Minden kategória első három helyezettje érmet és oklevelet kap majd, a két nap összesített eredményei alapján.

– Szegedről érkeztem, de Kalocsán vagyok leigazolva- mondta Gion János. – Már nyolcadikos korom óta, lassan több, mint húsz éve futok. Szeretem a tájfutást, sok érdekes dolgot látok közben, és egészséges környezetben sportolok. Tegnap a középmezőnyben végeztem, de nem sokkal maradtam le harmadik helyzettől, így még van esély a dobogóra – mesélte bizakodva.

A verseny eredményei itt olvashatók!