Bojtor Boglárka – Makó

– Minden húsvétkor feldíszítjük a házat, az ajtókat, ablakokat. Persze sütünk-főzünk előtte, mint mindenki más – árulta el Szabó Boglárka, aki azért várja legjobban a húsvétot, mert végre jön a jó idő. – Mi is sütünk minden évben, legtöbbször muffint és sós ropogtatni valókat. Kézműveskedünk is, tojást festünk, és ilyenkor együtt van a család – tette hozzá Szabó Brigitta.

A Hagymaház aulája ma teli volt vidám arcokkal és szorgos kezekkel. A legtöbben tojást díszítettek különböző módszerekkel. Páran gyöngyöket ragasztottak rá vagy pákával rajzolták teli a héját. A kisebbek színezőztek, de néhányuk nehezebb technikával is megpróbálkozott. Aki elakadt, bármikor segítséget kérhetett, így mindenki gyönyörű alkotásokkal tért haza ebédre.

– Nemrég iratkoztam be egy horgoló körbe, ahol felelevenítem a tudásomat – mesélte Hajdú Jánosné Margó. – Hallottam, hogy a Hagymaházban karkötőt is lehet ma készíteni, és nagyon örültem a lehetőségnek. A szakkörön húsvéti tojásokat és tyúkot is készítettem már. A horgolás lett a kedvenc időtöltésem – mondta. Kérdésemre, hogy hogyan készülnek az húsvétra, annyit válaszolt, ahogy egy átlagos magyar család. Sütnek, főznek, barkát díszítenek és terülj-terülj asztallal várják a rokonokat.

Kézműves szakkörök tagjai nem csak Makóról, Apátfalváról is eljöttek ide, hogy megtanítsák a technikák csínját-bínját és együtt készüljenek az ünnepre.

– A Makói Hagymavirág Foltvarró Egyesült tagja vagyok immár öt éve. Ünnepekre, kiállításokra készülünk általában. Most nyuszit, tulipánt és tojásokat, valamint különböző állatokat hoztunk – mondta Iván Józsefné. – Minden más-más módszerrel készül, ragasztunk, kitömünk, varrunk és articsóka technikát is alkalmazunk, azaz egymásra hajtjuk a rétegeket. A mi asztalunknál előre elkészített formák találhatók, sok mindent megvarrtunk a gyerekeknek – mesélte Marika, aki nagyon várja a húsvétot, hiszen unokái is meglátogatják, és együtt készítik majd mézes süteményeket.

A közreműködőknek Farkas Éva Erzsébet adta át a szervezők ajándékait.

További képeink:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest