Makó

Cigánybállal zárják a háromnapos makói programsorozatot


Gajáta Fanni – Makó

Versmondással, hegedűszóval és tánccal is kedvesedtek a Cigányság Világnapja alkalmából – a Hagymaházban rendezett kiállításnyitón – ma délután a a résztvevők.

– Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek ezen a mai napon. A romaságnak két fontos napja van, az egyik március 19-e, a másik pedig április 8-a. Előbbi a tavaszköszöntő ünnepe volt, ezen a napon indultak útnak a vándorcigányok. Utóbbi a nemzeti ünnepünk, ugyanis ezen a napon fogadták el az első londoni cigány kongresszuson a jelképeinket: a himnuszunk, zászlónk és hagyományainkat – hangzott el Ajtai Tibor (Lungo Drom) beszédében, aki hangoztatta, ne legyen megkülönböztetés a romák és magyarok közt, hiszen mindenki erre a földre született.

A megnyitón Gaudi Éva és Kovács Barbara verseit szavalták el a fiatalok, illetve Mezei József, a Bartók iskola növedéke hegedülte el Danka: Fantázia című művét.

A programsorozat következő részében – ismertette a részleteket Gilingerné Ráday Krisztina,a makói Roma Nmzetisgi Önkormányzat elnöke – a holnap délelőtt 10 órától a roma hagyományokat, türtánelmet bemutató  filmet vetítik le a Hagymaházban, majd szombaton este 7 órakor a Koronában kezdődő zenés, táncos mulatság keretein belül zárják a Cigányság Világnapja alkalmából szervezett háromnapos rendezvénysorozatot. A Hagymaházban ma nyílt kiállításon Nagy Zoltán képzőművész képei és Kaposvári József iparművész, cipész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődök.