Korom András – Makó

“Az önkormányzati cégek, intézmények átvilágítása folyamatban van. Azok eredményeiről Farkas Éva Erzsébet polgármester tájékoztatni fogja a sajtót.” Ezzel a két mondattal válaszolt a makói városháza arra kérdésünkre, hogy elkészült-e, s mikor ismerhető meg városi cégek, intézmények átvilágításának eredménye.

A kérdésünk azért vált aktuálissá, mert a február 11-i képviselő-testületi ülésen Farkas Éva Erzsébet   azzal indokolta a Hagymatikummal kapcsolatban a város és a kormány közötti tárgyalásokkal kapcsolatos tájékoztató napirendről való levételét, hogy még folyamatban van annak (azaz a Gyógyfürdő Kft-nek), valamint a Városellátó Nkft, illetve a Viziközmű Kft. gazdálkodásának átfogó ellenőrzése. Mely befejeztét másfél-két hét múlvára ígérte
Ugyanezt ísmételte meg Zeitler Ádám (Jobbik) települési képviselő az átvilágítással kapcsolatos interpellációjára előbb szóban, majd később írásban is.
Farkas Éva Erzsébet a száz százalékban városi tulajdonú cégek és intézmények átvilágítását már a választási kampány idején megígérte, mondván tisztán kell látni azok működésével és gazdálkodásával kapcsolatban. Majd megválasztását követően több lakossági fórumon is ugyanezt mondta.
Az átvilágítást egyébként a Fidesz makói szervezete is kérte tavaly novemberi nyílt levelében a polgármestertől mégpedig azzal, hogy a vizsgálat terjedjen ki a városi végek, intézmények pénzügyi-, jogi-, szervezeti- ügyeire és működésére is. A párt ezt azzal indokolta, hogy “a sajtóhírek szerint joggal feltételezhető, hogy mind a polgármesteri hivatal, mind az intézmények és gazdasági társaságok működése nem felel meg sem a jogszabályi követelményeknek, sem a tisztességes működés alapelveinek.”

Ezért azt is kérték, hogy a vizsgálat terjedjen ki arra is, sor került-e Buzás Péter polgármesterségének utolsó napjaiban rövid, vagy hosszú távú kötelezettségek vállalására. Információik szerint ugyanis a választást megelőző hetekben tucatszám módosítottak, hosszabbítottak meg szerződéseket, amelyek kedvezményezettjei általában Makóhoz nem kötődő vállalkozások voltak. A Fidesz szerint ezek nem csupán jogi szempontból aggályosak, de a jó erkölcsbe is ütköznek, és az önkormányzatra jelentős, akár több tízmilliós költségvetési terhet rónak.

Az átvilágítás mélységeit, alaposságát is jelezheti, hogy azzal eddig nem készültek el az ellenőrök. Az is felmerülhet, hogy vagy több olyan szabálytalanságra bukkanhattak, mely feltárása a tervezetnél hosszabb időt vesz igénybe, de az is előfordulhat, hogy még nem találtak semmit, ezért vizsgálódnak még alaposabban.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest