Makó

Túri Kálmánné kapta a Makói Kistérségi Díjat


Gajáta Fanni – Makó

A gyűlés elején a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Makó Térségi Szervezete elismerésben részesítette Túri Kálmánné Halasi Erzsébet csanádpalotai üzletasszonyt, aki a Makói Kistérségi Díjat vehetett át.

A város gazdasági helyzetéről és terveiről szóló tájékoztatójában Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: Az elmúlt hónapokban az új városvezetés átvizsgálta a város gazdasági helyzetét és azt is, hogy milyen fejlesztéseket lehet megtenni a turisztika szempontjából, amely nem csak a városra, hanem a kistérségekre is hatással lenne.

– A térségben, kifejezetten Makón nagy volt a munkanélküliség az elmúlt évben. Nagy sajnálatomra, a nyilvántartott munkanélküliek között a szakképzetlenek aránya magasabb, mint a megyei áltagé. Nálunk kevesebb a diplomás álláskeresők is – hangzott el Farkas Éva Erzsébet összefoglalójában. A polgármester  részletesen kitért a városban megtalálható munkaterületekre. Elmondta, legtöbb főt foglalkoztató cég a Givaudan, a Duna-Döner Kft. és a Hagymatikum a városban.

Szó esett a várost érintő fejlesztésekről is. A jelenleg folyó városi kórház felújítása nem csak az egyetlen projekt, amelyet a város szeretne megvalósítani. Korszerűsítik a Csipkesoron lévő üzlethelyiségeket és rendbe teszik az előtte lévő területet is. A városi piacon első fontos lépésként eltörölték helypénzt, de a fejlesztések sem maradhatnak el. Felújítják illetve fejlesztik a Páger mozit. A Maros parti turisztikai fejlesztéshez tartozik a Tarzan-ház, amelyre már a szükséges engedélyeket is megkapta a várost. Makó legelhanyagoltabb városrészét, Honvédot is szeretné a városvezetés fejleszteni. A polgármester szeretné, ha még több helyi közösségi, kulturális és hagyományőrző programja is lenne a városnak. Tervezik az Ipari Park közművesítésének fejlesztését, mezőgazdasági termékfeldolgozó csarnokot építenének, megoldanák a Honvéd városrész csapadékvíz elvezetését, fejlesztenék az ENI, elvégzik az óvodák energetikai fejlesztését, az orvosi rendelők komplex felújítását, a bel- és külterületi kerékpárutak felújítása, és a Makovecz könyvtár építését.

Az ülésen Nemesi Pál, a CSMKIK elnöke adott tájékoztatót a megyei kamara tavalyi tevékenységéről, Donáth Roland, a térségi szervezet elnöke a kamara térségi munkájáról és idei terveiről, Molnár István az óföldeáki tésztaüzem fejlesztését ismertette, míg a tavaly az Év Fiatal Vállalkozója címet elnyert  Sinkó Bori, a budapesti Hokedli Leveséttermet mutatta be.