Hírek

Devizahitel: az OTP elkezdte az elszámolás alapján a jóváírásokat


A most zajló devizahiteles elszámolás és forintosítás a valaha volt legnagyobb banküzemi művelet Magyarországon, a devizahiteles elszámolás az OTP Bank több százezer ügyfelét érinti.

A jóváírás hatására átlagosan negyedével csökkenhet mindazon ügyfelek törlesztőrészlete, akiknek az elszámolás után is fennmarad a hitelük, és nincs hátralékuk. Akiknek az elszámolás előtt hátralékuk keletkezett, az elszámolás során először azt mérsékli a bank. Ha a fennálló hátralék nagyobb volt, mint a jóváírás összege, előfordulhat, hogy az ügyfél törlesztőrészlete nem csökken. A gyűjtőszámlahitellel rendelkező ügyfeleknek, elsőként a gyűjtőszámlahitel fennálló tartozására számolják el a jóváírt összeget, majd ezt követően a fennmaradt összeggel a hitelt csökkenti a bank.

Akik hátralévő tartozása kisebb volt, mint a visszatérítés mértéke, a tartozás megszűnik. Ha ezentúl további jóváírandó összeg is marad, úgy azt az ügyfél bankszámlájára utalja az OTP. A törlesztőrészlet csökkenésének mértéke egyénenként nagyon eltérő lesz, az jelentősen függ a hitel típusától, felvételének időpontjától, összegétől és a törlesztés “történetétől”.
Az elszámolásról az OTP valamennyi érintett devizahiteles ügyfelének részletes, személyre szóló elszámoló levelet ad postára április 30-áig.

Az otpelszamolas.hu, honlapon az általános tudnivalók mellett megtalálhatók az aktuális információk és teendők. A Magyar Nemzeti Bank folyamatosan ellenőrzi az elszámolásokat, és a bank csak azután indítja el a jóváírásra vonatkozó utalásokat, ha az MNB rendben találta a számításokat.

MH-MTI