Makó

6-7-9 évet kaptak az álarcos makói rablók


Két rendbeli, társtettességben elkövetett rablás, társtettességben elkövetett halát okozó testi sértés, társtettességben elkövetett magánlaksértés és társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék még tavaly július 8-án J. Sándor (1980 – apátfalvi lakos) I. rendű, és K. József (1993 – makói lakos) III. rendű vádlottat. A bíróság ezért az I. rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, S. János (1990 – makói lakos) társtettességben elkövetett rablás, bűnsegédként elkövetett testi sértés, társtettességben elkövetett magánlaksértés és társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 6 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott. A Szegedi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében helyben hagyta a Szegedi Törvényszék tavalyi ítéletét.

A korábban már többször büntetett elsőrendű vádlott két társával 2011. december 8-án éjfél körül megjelent egy 78 esztendős makói férfi házánál. Az ajtót felfeszítve jutottak be az épületbe. A zajra fölébredt házigazda kiment a folyosóra, ahol az első- és harmadrendű vádlott leteperte, a mellkasára térdelt, majd kezeit és lábait egy bálásmadzaggal összekötözte. Közben társuk átkutatta a lakást, és megtalálta az idős férfi pénztárcáját 100 ezer forinttal. Távozásuk előtt a vádlottak lazítottak a sértett kötelékein, így az idős férfinek sikerült kiszabadítania magát és értesítenie a hatóságokat. A bántalmazás következtében az idős férfi sorozat-bordatörést szenvedett, és az orvosi ellátás ellenére 2011. december 18-án elhunyt. Halála közvetlen oka a kétoldali tüdőgyulladás miatt fellépő légzési elégtelenség volt, amely közvetlen összefüggésben állt a támadás során szerzett sérülésekkel.

Az első rablás után három héttel az első és harmadrendű vádlott egy szintén 78 éves férfire tört rá éjszaka annak apátfalvi otthonában. A lakóházba behatolva a sértett által használt hálószobához mentek, annak ajtaját beszakították annak ellenére, hogy az időközben felébredt sértett az ajtót belülről nyomta. A szobában az egyik vádlott a sértettet mindkét csuklójánál fogva az ágyra lenyomta, miközben a másik vádlott értékek után kutatott. Mintegy 10 perc elteltével a vádlottak szerepet cseréltek.

A kutatás során az egyik szekrény polcán a ruhák közé elrejtve megtalálták a 78 éves sértett 400 ezer forintját, amit magukkal vittek. A sértett sérüléseket nem szenvedett el, szomszédjától telefonált az apátfalvi rendőrőrsre. Az okozott kár az eljárás során nem térült meg.