Hírek

Szakmája sztárja lett a keris Görbe Lillából


Gajáta Fanni – Makó

Görbe Lilla a makói József Attila Gimnáziumban szerezte meg az érettségijét, majd ezután a Návay Lajos Szakközépiskolába jelentkezett. Jelenleg a neves versenyre készül, ahová csak a legjobbak kerülhetnek be a szakmájukban.

– Mikor kezdted el a tanulmányaidat a KERI-ben, mit tanulsz és miért ezt választottad?
– 2013-ban jelentkeztem ide. Eredetileg mást szerettem volna tanulni, de sajnos nem indult osztály abban a szakmában, így végül kereskedő szakra jelentkeztem, amit így utólag elmondhatom, hogy nem bántam meg. Ebben az irányban szeretnék továbbtanulni is.

– Mi motivált az SZKTV verseny indulásához, illetve vettél-e részt már hasonló versenyen?
– Idén jelentkeztünk először SZKTV-re, egyszerűen úgy gondoltuk, hogy lehet esélyem az előző évi tanulmányi eredményeimet figyelembe véve. Az írásbeli fordulót Szegeden írtuk meg. Ez egy hét feladatból álló dolgozat volt, leginkább számításokat kértek számon, értékelni kellett a kapott eredményeket, ezen kívül néhány elméleti dologra is rákérdeztek igaz-hamis állítások, illetve feleletválasztós feladatok formájában. Nem éreztem bizonytalanságot közben, mivel tavaly majdnem mindegyik feladattípust végiggyakoroltuk igen magas heti óraszámban, a maradékot pedig sikerült az idén elsajátítani, így teljesen ismeretlen dologgal nem találkoztam.

– Hányan vettetek részt rajta? Milyen feladatok lesznek?
 – Országosan körülbelül 160-an írtuk meg. Folyamatosan figyeltük a verseny weboldalát, nagyon vártuk az eredményt. Lassan telt el az egy hónap, de végre közzétették: sikerült bejutnom a válogatóra. Ezt az Örs vezér téri Árkád InterSpar üzletében. Mivel ez volt az első komplex verseny, így nem igazán tudtuk, mire számítsunk. Olyan tételt húztam, melynek több része volt: így egy-egy árucsoportról és az üzletben kapható választékról kellett beszélnem (élelmiszerek, vegyi áruk, műszaki cikkek közül), illetve csemegepulton kellett kiszolgálnom, magyarul és angolul. Ezek után egy pénztárelszámolás bizonylatát kellett kitöltenem. Tizenöten voltunk, hármas csoportokban forgattak minket, mindenki mást csinált egyszerre, így elég hamar, körülbelül 2 és fél óra alatt véget is ért. A továbbjutott nyolc tanuló névsora csak néhány napja került ki az oldalra, én is közöttük vagyok. Április végén rendezik meg  a SzakmaSztár fesztivál a budapesti Hungexpon. Ekkor lesz a verseny utolsó fordulója, a szóbeli része. Igyekszem a lehető legtöbbet tanulni és készülni rá, és ebben szerencsére minden segítséget megkapok, könyveket, anyagokat, szabadidőt. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki a felkészülésben és tanulásban segített és támogatott: elsősorban a tanáraimnak és a makói Spar szupermarket kollektívájának, a családomnak, és nem utolsó sorban a páromnak! Remélem a döntő is jól alakul majd, és nem okozok csalódást.