Makó

Angyalok is vigyáznak a Galamb diákjaira


Gajáta Fanni – Makó

Az országban elsőként avattak címert ma délelelőtt a magyar zászló és címer napján Makón, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola homlokzatán.

– Nekem nagyon sokat jelent ez a címer. Úgy gondolom az iskola tanárjai és tanulói is büszkén nézhetnek fel az angyalokra, de a városi is büszke lehet rá – mondta Horváth Zoltán, az iskola igazgatója. – Az eredeti címert nem találtuk meg, a régi fényképek is oldalról ábrázolták az épületet. Csak annyit látszódott, hogy az angyalok vették körül a címert és a koronát. Köböl Gábor bátonyterenyei hivatalos címerkészítő mester eljött Makóra, megtekintette az épületet, majd egy tervet mutatott, amelyet a városvezetés is elfogadott. A 170 centiméter széles és 95 centiméter magasságú címer olyan időtálló anyagból készült, mint a hajóvázak. Portaszító, UV-, és fagyálló tulajdonságú lakkfelület található rajta. A címer súlya olyan 15 kilogramm körüli.

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, jól esett visszatérnie az iskolához, amelyben 5 évig tanított. A régi rendszer 1951-ben vettette le a címert az egykori csendőrlaktanyaként is működő épületről, mivel az akkori vezetők azt követelték meg, hogy megtagadják az emberek a történelmüket. – Sajnos, az eredeti címer sorsát nem ismerjük. Valószínűleg megsemmisült, de az is lehet, hogy még rejtőzködik valahol. Nagy örömömre az iskolavezetőség úgy határozott, hogy kiköszörüli ezt a csorbát, helyreállította az egykori magyar középcímert – hangzott el beszédében.

Az ünnepségen a Makói Magán Zeneiskola Fúvószenekara és a Forgatós Néptáncegyüttese is fellépett. Pálfai Zoltán plébános szentelte fel a művet a magasban. Az avató után az iskola aulájában a diákok által készített finomságokkal kínálták az érdeklődőket a helyi diákok által épített piaci pultos kocsiról.