Hírek

A művészetek találkoztak Kiszomboron


Oláh Nóra – Makó

Az épület előterében máris az egyik műfaj produktumai fogadják az érkezőket: festmények, grafikák, mozaikok és rézdomborítások – a helyi Dózsa György Általános Iskola tanulóinak legsikerültebb rajzórai munkái, valamint az intézményi partner, a makói Magán Zeneiskola itt működő képzőművészeti csoportjainak alkotásai. De minden évben felnőtt műkedvelők is bemutatkozhatnak ezen a kiállításon.

A műsoros est stílusosan dobokkal kísért trombitafanfárral indult, Sápi Alex, Szalma Ádám és Budai Márk közreműködésével. Majd a fiatalabb tanulókból egy éve újjáalakult 10 fős gitárzenekar, Rónainé Török Csilla tanárnő vezetésével mutatott be két zenedarabot. Ettől a tanévtől kezdve egy új hangszer, a hárfa is színesíti a művészeti iskola zeneoktatási palettáját, így a gálán hárfajátékot is hallgathattak, Szűcs Éva előadásában – felkészítő tanára Erdős Judit.

A fúvós zene tanulása minden esetben az alapozó furulyázással kezdődik, mielőtt a diákok kézbe vehetik az igazán „komoly”, speciális megszólaltatási technikát igénylő hangszereiket. A művészeti gálán közülük először Nagy Zsolt tanár úr növendékei, a rézfúvósok mutatták be tudásukat. Badics Anna Sára kürtön, Kenyeres Áron és Kohajda Balázs trombitán, Tomaschik Szabina furulyán játszott. Őket a Vajtó Gergely által felkészített gitár tanszakosok – Halász Krisztofer, Szalma Márton, Gera Bazsó és Rácz Emese – követték a színpadon.

Mivel a művészeti képzés egyik fő feladata népünk kulturális értékeinek, hagyományainak ápolása és továbbadása, különösen nemes feladat hárul a legnépesebb tanszaknak számító néptáncosokra. Ezért is fontos, hogy a táncok és a népdalok oktatása már az óvodás kortól elkezdődik. A műsorban két iskolás csoport is fellépett; az egyik előadásában Rábaközi táncokat láthatott a közönség, míg a másik dudálást és ugrós táncokat mutatott be – felkészítőjük Lakatosné Ficzere Judit.

Az általános iskola pedagógusai fontosnak érzik a művészetben való közvetlen részvételt is, ebben példaértékű a néptáncot és népzenét művelő Szvoboda Szabolcs tevékenysége, aki az est folyamán 1848-as dalokból álló népdalcsokrot énekelt.

A fafúvós tanszak diákjai második éve játszanak hangszereiken, és e tudás birtokában már büszke tagjai a Magán Zeneiskola ifjúsági fúvószenekarának is. Szívesen játszanak különböző zenei formációkban. A fagottos Horváth Mónika produkcióját Erdős Judit tanárnő kísérte; a Csikotáné Erdei Eleonóránál fuvolát tanuló Matuszka Eszter ezúttal Pataki Andrea tanárnővel fuvola-duózott. Egy fafúvós trió is színpadra állt: Tenczer Franciska és Tóth Boglárka fuvolán, Pataki Andrea fagotton játszott. A hangszeresek közül természetesen a zongoristák sem maradhattak ki, így sorra a billentyűk elé ültek Nagy Endréné és Erdős Judit tanárnő növendékei, Petrik Réka, Petrik Gellért, Farkas Viktória, Süveg Merse, Nacsa Lora és Kenyeres Balázs.

Szabóné Vígh Erzsébet igazgatónő záró gondolatai után egy igazán ünnepi finálé következett. Az általános iskola dolgozóból és énekkaros tanulóiból erre az alkalomra alakult, nagy létszámú kórus előbb Bródy Szabadnak születtél című számát, majd két ’48-as magyar népdalt adott elő. Befejezésképpen pedig a kórust vezető Rónainé Török Csilla „Mindig embernek maradni” című szerzeménye csendült fel. Az énekszót Rónai Dániel és Vajtó Gergely gitártanárok, valamint Rónai Csilla, a Szegedi Zeneművészeti Egyetem zongora tanszakos hallgatója kísérte.

További képeink a kiszombori rendezvényről: