Makó

Nem engedhetünk a 48-ból, ez a győzelem titka


Bojtor Boglárka – Makó

A megemlékezés előtt a Makói Magán Zeneiskola Fúvós Zenekara térzenével várta az érdeklődőket. Négy órakor felhúzták a nemzeti és a városi lobogót és a Dr. Mihálka György Városi Vegyeskar katona dalok éneklésével idézte fel a forradalmi hangulatot. Majd köszöntő beszédek hangzottak el, melyet a tömeg a hirtelen jövő zápor közepette hallgatott végig.

Lázár János: Ha nem engedünk a ’48-ból, annak idegenis meglesz az eredménye.

– Kétféle ember létezik, a cselekvők abban hisznek, hogy a történelem, a sorsunk, az életünk igenis formálható. Velük szemben a többiek abban, hogy a történelmet a fejünk fölött a nagyhatalmak írják, a magyarokkal csupán megtörténik minden. Az első hagyomány hívei kitörlik a szótárukból azt, hogy lehetetlen, a másik hagyomány hívei nem kérdeznek vissza, együttműködnek. Hol az egyik kerekedik felül a másikon, hol a másik az egyiken – jellemezte köszöntőjében a magyar nemzet életét Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője. – A nemzet minden nagy pillanata akkor következett be, amikor vissza mertünk beszélni a történelemnek, nem a félelmeink, hanem a céljaink és a magunkba vetett hitünk határozta meg tetteinket – mondta, majd hozzátette, ’48 ennek a teremtő dacnak az egyik legszebb megnyilvánulása volt. – Ahhoz, hogy szembe tudjunk szállni a Habsburg Birodalommal, előbb a bennünk élő labancot kellett leküzdeni. Március 15-e tanulsága és a mai közéleti viták tétje is az: ha nem engedünk a ’48-ból, annak igenis meg lesz az eredménye – mondta.

Majd példaképpen a devizahitelesek megmentését hozta fel, amit számos országban már magyar modellnek neveznek. – A hétköznapokban mindig a soron következő küzdelemre koncentrál az ember azt a luxust, hogy a győzelemre emlékezzünk csak az ünnepnapokon engedhetjük meg magunknak. Így meríthetünk erőt a következő küzdelmekhez. A kishitűség helyett mindig a bátrabb utat kell választanunk. A bátrakra vár a jövő. Nemzetünket ez a kettősség folyamatosan jellemezte és jellemzi most is. Én azt mondom, a nemzetnek a bátor cselekvésben van az ereje, így képesek leszünk megváltoztatni az országot. Éppen ideje, hogy egy újabb békeidő jöjjön – mondta befejezésül Lázár János.

– A márciusi ifjak voltak az elsők, akik tenni mertek a hazáért és emelték fel együtt a cselekvés zászlaját. Magyarország erőszak és gyűlölet nélkül mutatta meg, hogy nem hagyja magát – kezdte ünnepi beszédét Farkas Éva Erzsébet polgármester. – A szabadság és a függetlenség önmagukban csak hangzatos fogalmak, mindezekhez felelős kormányzás, településvezetés és hűséges kitartó szolgálat szükséges. Így a szabadság birtokában a lángoló tűz szunnyadni látszik, ám ha az ember fölé elnyomás tornyosul az fellobban újra és söpör el bármit, ami az útjában állana. Március 15-e a nemzetben fellobbanó tűz ereje – fogalmazta meg az ünnep jelentését. – Vajon tudjuk-e még értékként hordozni ’48 örökségét? Érték a szabadság, a haza és az embertárs. Hiszem, hogy ma is élnek közöttünk ismeretlen Kossuthok, Széchenyik és Petőfik, más névtelen hősök, akiknek a dolgos hétköznapokban kell megvívniuk a maguk harcát – vetítette le napjainkra a forradalom érzését.

“Ma is élnek közöttünk ismeretlen Kossuthok, Széchenyik és Petőfik, akiknek a dolgos hétköznapokban kell megvívniuk a maguk harcát.”

– Makó népe a forradalomban is helyt állt a toborzás során. Ezek az emberek nem sajnálták a legdrágábbat feláldozni értünk, a hazáért. A mi otthonunk Makó városa, ide rendeltettünk ahová tartozunk, ahol az emberek nem vágynak világgá, vagy ha mégis tudják, hogy vissza fognak térni. Ezt a hazát nem lehet lecserélni vagy félbevágni, hiába rajzolták át akárhányszor a határokat – mondta Farkas Éva Erzsébet polgármester.

A beszédek után a koszorúzás következett, ahol még a Karthago együttes is lerótta tiszteletét. Buzás Péter, a város volt polgármestere, a szocialisták helyi vezetőségével együtt koszorúzott. Ezután a Forgatós Táncegyüttes „Szabadság , szerelem” című táncprodukcióját láthatták a nézők.

+++

 

 

További képeink a makói ünnepségről: