Makó

Kocsmakönyvtár nyílt Földeákon


Oláh Nóra – Makó

Minden könyvtár állományában időről-időre akadnak feleslegessé váló kötetek, akár azért, mert a sok forgatástól kissé viseltessé válnak, akár pedig azért, mert túl sok példány van belőlük a helyi gyűjteményben. A földeáki Művelődési Ház és Könyvtár ezeket a leselejtezett könyveit kiárusításra bocsátotta, így még jó ideig sokan, nagyon kedvező áron hozzáférhettek a régi – sőt néha egyenesen ritkaságszámba menő – darabokhoz.

Ám ezután is szép számmal maradt gazdátlan írásmű a polcokon, további sorsukat illetően nem kis fejtörést okozva a könyvtár munkatársainak, mesélte Farkasné Marika. Zúzdába küldeni kár lenne őket, vélték – életrevalóbb ötletnek tűnt az, hogy inkább dekorációként szolgáljanak tovább. Majd ezt az ideát is elvetve, hamarosan megszületett a nyerő gondolat a kocsmakönyvtár létrehozásáról.  Azaz a létszámfölötti állomány felajánlásáról olyan helyek számára, ahová nem kimondottan az írott sorokat böngészni térnek be az emberek.

A művelődési ház szomszédságában üzemelő Főtéri Söröző házigazdája, Kocsis János „Koi” remek partnernek bizonyult ebben a kezdeményezésben: vállalta, hogy a helyiségben könyvespolcot biztosít a felajánlott köteteknek, míg a könyvtár a komfortosabb olvasáshoz olvasólámpát, sőt „szolgálati” olvasószemüvegeket is a vendégek rendelkezésére bocsát (ahogy egyébként ez a könyvtár látogatói számára is kijár).

A főtéri kocsmakönyvtár induló állománya mintegy 80, különböző műfajú kötetből áll, amelyek között a bűnügyi, a történelmi, a szépirodalmi és az ismeretterjesztő témák kedvelői is találhatnak érdekes darabokat. Még saját ex-libris bélyegző is megilleti ezeket a példányokat, persze nincs kötött kölcsönzési idő, sőt a kiválasztott könyveket akár meg is tarthatja a sörözőbeli törzsközönség (amelynek tagjai közül sokan egyébként a könyvtárba is járnak). Az „elfogyott” olvasnivaló utánpótlását az adományozó intézmény biztosítja, sőt – ahogy Farkasné Marika elárulta – újabb kocsmakönyvtárak indítását is tervezi a földeáki könyvtár.