Korom András – Makó Híradó

Úgy tudjuk, a Magyarcsanáddal és Köveggyel együtt, de királyhegyesi központtal működtetett közös hivatal királyhegyesi dolgozói szintén kaptak jutalmat a volt közös jegyző javaslatára, mégpedig egy hónap alatt kétszer is. A másodikat december 30-án fizették ki. Hogy pontosan milyen összeget jelent, arról nincs pontos adatunk, ahogy Kövegy, sem Magyarcsanád sem tudja, ugyanis máig sem kapta meg a megszűnt közös hivatallal kapcsolatos végelszámolást. A kövegyi testület ezt most határozatban kéri, Magyarcsanád pedig a járási hivatalhoz fordult.

– A decemberi testületi ülésen valóban megszavazta nekem a képviselő-testület jutalomként háromhavi béremet, körülbelül 500 ezer forintos összeget, ezzel ismerve el húsz éves településvezetői tevékenységemet – ismerte el Horváth Lajos Királyhegyes polgármestere. Hozzátette: korábban soha nem kapott ilyet.

A polgármester kérdésünkre elmondta: a hivatal munkatársai decemberben a jegyző kezdeményezésére valóban kaptak jutalmat. Úgy tudja, hogy egyhavi fizetésüknek megfelelő összeget. Horváth Lajos – aki a dolgozóknak adott összegre pontosan nem emlékezett – azt mondta, hogy 5-6 alkalmazott fejenként olyan 120-130 ezer forintot kaphatott.

Meg nem erősített információnk szerint a jutalomesőből a közös hivatal jegyzője sem maradt ki, ő állítólag háromszor is részesült ilyenben.

A Magyarcsanáddal és Köveggyel közös önkormányzati hivatal idén január elsejével megszűnt, ám a közös költségekkel kapcsolatos elszámolást sem Kövegy, sem Magyarcsanád nem kapta meg Királyhegyestől. Farkas János magyarcsanádi polgármester mindezt a magyarcsanádi önkormányzatnál végzett belső ellenőrzés eredményét tartalmazó hivatalos levélben jelezte a Makói Járási Hivatal vezetőjének. Magyarcsanád polgármestere szerint a közös hivatal dolgozóinak kifizetett jutalmakat neki és a kövegyi polgármesternek is jóvá kellett volna hagyni, ám ezzel meg sem keresték őket.

– Először szép szóval próbálkoztam, azaz szóban próbáltam rávenni a királyhegyesi polgármestert, hogy küldje el a kövegyi önkormányzatnak a közös hivatal megszűnésével kapcsolatos végelszámolást, hogy megtudjuk, hogy ezzel kapcsolatban kell-e fizetnünk valamit, vagy elegendő volt a hivatal fenntartásához biztosított állami norma. Miután erre nem reagált, levélben kértem ugyanezt, de erre sem jött választ. Ezért ma adom postára a helyi képviselő-testület ezzel kapcsolatos határozatát – mondta hírportálunknak Galgóczkiné Krobák Mária. Már csak azért sem érti, hogy miért késlekednek az elszámolással Királyhegyesen, mivel az év végén már látniuk kellett közös hivatal pénzügyi mérlegét, hiszen a jelek szerint futotta abból a dolgozók jutalmazására. Kövegy polgármestere is úgy tudja, hogy a közös hivatalban dolgozó királyhegyesiek tavaly decemberben kétszer is kaptak jutalmat.

Horváth Lajos az elszámolással kapcsolatos kérdésünkre azt mondta: Királyhegyes, Magyarcsanád és Kövegy olyan megállapodást írt alá, hogy miután az utóbbi kettő nem fektetett pénzt a közös hivatal kialakításába, ezért semmiféle követelésük sincs.

– A kövegyi polgármester valóban írt nekem egy levelet, hogy szüksége van a közös hivatal elszámolására. Ezt törvény szerint meg is fogja kapni. A közös hivatal beszámolóját is el kell fogadni, de mivel Királyhegyes volt a közös hivatal gesztora, így előbb a helyi képviselő-testületnek kell jóváhagyni ezt. Ha megtörtént, Kövegy olyan részletes dokumentációt  kap, amelyből mindent ki tud deríteni. Annak a kérdésének is utána néztem, miszerint talán voltak olyan feladatok, melyeket nem végzett el a közös hivatal, de ez már okafogyottá vált, hiszen a hivatal megszüntetésével kapcsolatos megállapodáskor semmilyen problémát nem jeleztek – mondta hírportálunknak Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere.
 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest