Makó

Lali király fia is a makói sakkozókat erősíti


Kozserán Beáta – Makó

Alapvetően nem abból lesz jó sakkozó, aki intelligens, hanem abból, aki szorgalmas. Ahhoz, hogy valaki a nagymesteri szintet elérje, eszméletlen sok munka kell. – vallja Joó János, a Makói SVSE elnöke, aki 14 éves kora óta rabja a fekete-fehér táblának. Az egyesület a várostól az idén összesen 2,5 millió forint támogatást kap.

A klub legfiatalabb, ám legígéretesebb tehetsége mindössze 10 éves, a legidősebb sakkozó, pedig 1929-ben született. A vezetőség nem csak egykori tanítványaira lehet büszke, nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre is, akik vélhetően pár év múlva feliratkozhatnak majd a korábban Makón nevelkedett nagy sakkmesterek mellé, mint például Erdős Viktor, Balogh Imre, vagy Bauer Tamás.

Az MSVSE ennek érdekében, Horváth Zsolt ügyvezető-edző vezetésével már két éve a makói egyházi iskolában is oktatják a diákokat, ahol körülbelül 18-20 reménység igyekszik elsajátítani a játék alapjait.

Nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlás nevelésre.

– Nem versenyzőket akartunk elsősorban képezni, inkább a tömegsport irányában gondolkoztunk. Képességfejlesztésnek indult, kíváncsiak voltunk arra, hogy rövid időn belül hogyan hat a gyerekekre és tanulmányaikra a sakkozás. Hamarosan jöttek is a visszajelzések a szülők részéről. A heti két alkalmas sakkoktatásnál, két hónap után sokkal könnyebben és gyorsabban oldják meg a gyerekek a házi feladataikat, mint azok, aki nem jártak a szakköreinkre – foglalja össze tapasztalatait a tréner.

A klub tagjai heti négy alkalommal; kedden, csütörtökön péntek és szombaton elméleti és gyakorlati edzéseken fejlesztik magukat. Plusz agytréningeken csupán a két 10 és 11 éves makói tehetség, Almási Máté és Jáksó Ábel vesznek rész. Ők mindketten a megyei és az NB II-es csapat tagjai is. Kialakítottunk egy olyan kultúrát, hogy mindenki segít mindenkinek. Az erősebb játékosok támogatják a kezdőket, kortól és nemtől függetlenül, de én ezt el is várom, ez egy baráti kör – taglalta az egyesületi hierarchiát Joó János.

Az élvonalbeli játékosok csapatban jelenleg a tabella 8. helyét foglalják el, de sok előkelő helyen álló rivális nem játszotta le mérkőzéseit, így egy kis szerencsével, és jó taktikával, akár a dobogó harmadik fokára is felállhat a makói csapat.

Az NB I-es táblázat élmezőnyében a Nagykanizsa és a Paks vetélkedik a bajnoki címért, a Hüsi SC és a Szigetszentmiklós kieső helyen vannak, a középmezőnyben a csekély pontkülönbségek miatt még bármi megtörténhet.

– A 3. és a 8. hely között 4.5 pont van – még semmi nem dőlt el, a harmadik hely megszerzése a célunk. A következő két fordulóval, egy kis szerencsével még feljebb léphetünk. A dobogóért kockáztatni fogunk – nyilatkozott a klubelnök.

NB I-es makói erősorrend:
1. Kovacevic Alexandar: szerb sakk nagymester,
2 .Boros Dénes: Boross Lajos rádiós műsorvezető fia, sakk nagymester,
3. Mihók Olivér : sakk nagymester,
4. Grünberg Mihai: a román Sakkszövetség elnökének fia, sakk nagymester
 5. Saris Sinisa, sakk nagymester
6. dr. Reis Tibor, sakk nagymester
7. Horváth Zsolt makói sakk nagymester, és még sokan mások.
A további névsor megtalálható a sakkszövetség oldalán.

Az NB II-es, és megyei csapatot többnyire a „régi” makóiak alkotják: Kópiás Ferenc, Klárik Attila, Martonosi Ádám, Balássy Gábor, Csibor András, Szekeres Mihály, Miseta Zsuzsanna is mind- mind az egyesület tagjai.