Makó

Középkori kávéház Földeákon


Oláh Nóra – Földeák

A rendezvény a hangulatos „Középkori kávéház” címet viselte, ami nem véletlen, hiszen A szeri vitéz írója az 1200-1300-as évekbe vezeti vissza olvasóit. A tervezett történelmi trilógia első kötete Ópusztaszeren játszódik, Kun László idejében. A regény alkotója a helyszín és az adott kor avatott ismerője, emellett történészekkel konzultál, sőt még sámánokkal is találkozik a mű hitelességének érdekében. A szereplők közül többen valós személyek, a történet azonban kitalált. A könyvbemutató résztvevői alapos ízelítőt kaptak az alföldi falvak, a monostor környékének korabeli életéből, és nemcsak a tényszerűség szintjén, hiszen például a gasztronómiai témájú felolvasás-részletek szinte már ízlelhető élvezetet nyújtottak.

Szombathelyi Árpád ezen kívül beszélt a kincseiről, a mélyszántás után a földből előkerülő pénzdarabokról, agyagszobor-töredékekről. Elmondta, hogy Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban is szokott előadásokat, foglalkozásokat tartani gyerekeknek és felnőtteknek.

Az író visszatérő vendégnek számít Földeákon, hiszen két éve a Gencsháti fogócskafa című könyvének bemutatásakor is találkozhattak vele a helybeliek. A novellafüzér-regény ihlető forrása is egy jól ismert helyszín, hiszen gyermekkorát Návay gróf hajdani gencsháti kastélyának parkjában töltötte; az írás tulajdonképpen történelmi látlelet egy letűnt korról.
Az élménybeszámolós-felolvasós irodalmi est végén az alkotó mindkét művét dedikálta is a földeákiaknak.