Korom András – Magyarcsanád

– 156/93. Látom, hogy a vérnyomásom szerencsére rendben van. Régebben 170-re is felment, de szedem a vérnyomáscsökkentőt – nyugtázta ma délelőtt a magyarcsanádi idősek otthonában és könyvtárban mért eredményét Sóki József. A 77 éves helybéli – aki feleségével érkezett – csak az egyike volt annak a 82 falubelinek, akik előzetesen jelentkeztek a makói kistérség az EVP-Egészségfejlesztési Iroda és a kórház munkatársai. A szűrőprogram sikerét jól mutatja, hogy az előző hétvégén Apátfalván 100 helybélit mozgatott meg. A szűrések a jövő héten Nagylakon folytatódnak.

Magyarcsanádon is a megszokott vizsgálatokat végezték, azaz – többek közt – mérték a koleszterin és a vércukor szintet, a testsúlyt és a testtömeget, a nőknek a csontsűrűséget.
– Ilyen itt még nem volt. Két okból jöttem el, egyrészt, mert így legalább nem kell beutazni Makóra a kórházba, másrészt pedig kíváncsi vagyok, hogy áll az egészségem – árulta el Kővári András (66), akik rezzenéstelen arccal vette, hogy megszúrják a vércukorszint méréshez egy tűvel az ujját, csóválta a fejét a testsúly méréskor, hogy a haskörtérfogat méréskor magához ölelje a mérést végző csinos hölgyet. Aztán a fejét ingatta, hogy sokat mért az a szabócenti.
– Fogynom kellene, tudom – mondta.

Az egyik legidősebb érdeklődő közé tartozott Krémer Ferencné, aki azt mondta, hogy időnként meg-megszédül odahaza, ezért jelentkezett az abszolút ingyenes vizsgálatsorozatra. Azt is elárulta, hogy megelégedésére a vérnyomását rendben találták, a koleszterin és cukorszintje is rendben. Úgy vélt, hogy legfeljebb a kora okozhatja, hogy néha gyöngének érzi magát.

A helybéliek egyébként az egészségügyi és életmóddal kapcsolatos tanácsok mellé egyébként egy-egy mosoly és egy almát is kaptak.

További képeink az egészségszűrésről:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest