A meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken jelentősebb csapadék várható, az ATIVIZIG területén, két nap alatt, területi átlagban 15 mm körüli. A hét végén csökken a csapadékhajlam, csak szórványosan lehet kisebb mennyiségekre számítani. A nappali felmelegedés csütörtöktől néhány fokot csökken, a hét végétől éjszaka fagyni fog.

A Tisza felső folyószakaszainak jelenleg is tartó áradása miatt az Alsó-Tisza vízszintje emelkedik (a vízállás ma reggel: Mindszent 244 cm, Szeged 255 cm), a következő napokban ez a tendencia folytatódni fog.  A Maros vízszintje áradt (a vízállás ma reggel: Makó 48 cm), a következő napokban is emelkedés lesz a jellemző.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül 69 üzemel: 21 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 48 szivattyútelep I. fokú készültség mellett. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől.
Az elmúlt napon a szivattyúk 1,1 millió m3 vizet emeltek át a befogadókba.
Az igazgatóság területén a belvízzel elöntött terület nagysága jelenleg 37 ezer 750 hektár, ebből 21 ezer 50 hektár a vetés-szántó. A legnagyobb belvízi elöntés továbbra is Csongrád megyét érinti, ahol 28 ezer 900 hektár áll víz alatt.
Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni.
Az elmúlt 24 órában az igazgatóság 171 fővel végezte a belvízvédekezési feladatokat.  A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik, és szükség szerint szabályozzák, az elöntött területek felmérését végzik. A szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják.

A belvíz jobb levezethetősége érdekében számos csatornán folyamatos kézi uszadék kiszedést végeznek az igazgatóság munkatársai.

A makói járásban – a beérkezett adatok alapján – továbbra is I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Pitvaroson.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest