Gajáta Fanni – Makó

Idén márciustól jövő februárjáig összesen 1208 embert foglalkoztatnak Makón és a makói járásban a Start Minta program keretein belül. A programok különböző ütemben kezdődnek és fejeződnek be. A résztvevők 8 órás munkarendben bruttó 79 ezer 155 forintért dolgoznak, de bérük függ a munkakörüktől.

– Március elején indult a mezőgazdasági program: burgonyát- és petrezselymet termelünk, illetve egy óriás fóliasátorban gondozzuk majd az egynyári növényeket, melyeket a városi parkokba telepítünk ki. Szintén márciusban indul a helyi sajátosságokra épülő program: az Aradi utcán egy 200 négyzetméteres könnyűszerkezetes műhely épül a közmunkások segítségével, ahol betonelem készítéssel és drótfonással foglalkoznak. Áprilistól az illegális szemétlerakók megszüntetése kezdődik meg például a Maros parton vagy Honvéd városrészben. Ezen kívül elindulnak az egész várost érintő belvíz elvezető munkálatok. Ebbe beletartozik a csatornák tisztán tartása, fenekelése, tisztítása és tisztán tartása. Fontos eleme a közmunka programnak a járdák karbantartása. Ezek mellett elvégzik a zöldterületek karbantartását és némi adminisztrációs munkákat is – mondta Nagy Nándor, a Városgazdálkodási Nkft. ügyvezetője.

A közmunkaprogramban 80-an a mezőgazdasági programban, 80-an az Aradi utcai építkezésben, 60-an a belvíz elvezetésben, 40-en az illegális hulladék felszámolásban, míg 20-an a járdák karbantartásában vesznek részt. A hagyományos közfoglalkoztatásban jelenleg 83-an dolgoznak.

– A kormány kiemelt programjai közé tartozik a közfoglalkoztatottak munkaprogramja. A téli időszakban is több száz embernek adunk munkát. A makói önkormányzat abban is segítséget nyújt a nekik, hogy alapjövedelmüket 2 ezer forinttal növelte. Ezt az összeget az illetményükkel együtt kapják meg – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet polgármester mai, a Wesselényi és Bem utca sarkán tartott sajtótájékoztatón. – A mezőgazdasági program keretein belül termelt terményéket az ENI gyermekétkeztetés használja fel – tette hozzá.

Szalai Zsolt közel 20 éve dolgozik közmunkásként, jelenleg a belvíz munkálatokban vesz részt és így egy évig biztosan lesz munkája. Bár végzettsége szerint erdész és informatikus-programozó, de ezekben a szakmákban nem tud elhelyezkedni a környező városokban és településeken. Erdészként pedig csak Dunántúlon lenne munkája.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest