Hírek

Lázár: a kisbirtokosoknak és kistelepüléseknek kedveznek


Móring József Attila (KDNP) a vidék megtartó erejének növeléséről beszélt. Kiemelte: a kormány célja, hogy a mezőgazdasági forrásokból növelje a vidék megtartó képességét. Jelenleg a foglalkoztatottak közel 5 százaléka dolgozik a mezőgazdaságban, de lehetőség lenne, hogy sokkal többen élhessenek jó színvonalon a magyar termőföld nyújtotta lehetőségek kiaknázásából. Arra volt kíváncsi, milyen intézkedések várhatók a mezőgazdaságból élők számának növelése érdekében, és előtérbe helyezik-e a kis- és közepes gazdálkodókat.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a hivatalosan fő foglalkozásként mezőgazdaságból élők száma nem éli el a 300 ezret, ami egészen kétségbeejtő és aggasztó. Hozzátette: az a feladatuk, hogy a birtokstruktúra és a hozzárendelt támogatási rendszer megváltoztatásával elérjék, minél többen éljenek mezőgazdaságból. Ezért döntöttek úgy, hogy 80 százalék legyen a kis-, és 20 százalék nagybirtok az állami földeknél. Kétfajta támogatás lesz: az egyik a földalapú, a másik az a 1200 milliárdos vidékfejlesztési kassza, aminek az átrendezése zajlik.

Jelezte: várhatóan májusra fogadják el a vidékfejlesztési programot, és indulhat el a pályázati kiírás, ami alapvetően és tudatosan a kisbirtokoknak és kistelepüléseknek fog kedvezni. Utalva az eddig nagybirtokon gazdálkodókkal a várható konfliktusokra, megjegyezte: minden politikai párttal és jószándékú politikai erővel közösen fogják megtörni primátusukat, előnyüket, “legyen szó Csányi Sándorról vagy Simicska Lajosról“.

MH-MTI