Makó

Megkezdődött a makói kórház modernizálása


Korom András – Makó

Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés esélyegyenlősége, a betegellátás körülményeinek és műszerezettségének 21. századivá tétele, az betegek és az orvosok rendelkezésére álló feltételek lényeges javítását célozza a makói és a vásárhelyi tagkórházak összesen 2 milliárd 693 millió forintos, teljes egészében uniós támogatásból zajló fejlesztése – derült ki a mai makói hivatalos projektindítón.

Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, a megújult városvezetés harmonikus együttműködést alakított ki a kórház vezetésével, hiszen a városban és a térségben élők egészsége mindannyiuk közös ügye. A kórházfejlesztés érdekében költöznek ki ezen a hét végén a Kórház utcai rendelőből a városi alapellásához tartozó gyermek- és háziorvosi rendelők. A hétvégi ügyelet a a szombati és vasárnapi költözés idején is marad a szokott helyen. Március 2-án reggel 8-tól a háziorvosi, valamint a házi gyermekorvosi rendelés már a Hollósy Kornélia utcai Közhivatalok Házában zajlik, ahogy itt működik majd a védőnői szolgálat is. De ide költöznek át néhány napos szünet után a fogorvosi rendelők is.

Horpácsy Balász, a GYEMSZI Dél-alföldi igazgatóság igazgató helyettese hangsúlyozta támogatják a két intézményben folyó fejlesztéseket.

Kallai Árpád, a a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója részletesen ismertette a két tagintézményben megkezdődött munkát. Hangsúlyozta: a makói és a hódmezővásárhelyi kórház két éve látja el közösen feladatát, azaz a térségben élők gyógyítását, egészségének megőrzését. A fejlesztés célja a funkciók ésszerű megosztása, a működtetés hatékonyabbá tétele.

A főigazgató a részletekről szólva közölte: Hódmezővásárhelyen felújítják a kórház központi épületének diagnosztikai szárnyát, a radiológiának, a szülőszobának, a központi műtőnek és az intenzív osztálynak ad helyet. D felépül az a új többszintes épület is, melyben a patológia, a központ gyógyszertár a járóbeteg-szakrendelő, a fizioterápiás egység működik majd. Az épület tetőterében helyezik el a gépészeti egységeket. A tömb a következő években újabb két szinttel bővíthető a fekvőbeteg-ellátó osztályok számára.

A makói kórházban a beruházás során belülről teljesen megújul a járóbeteg-szakrendelő, a radiológia és az intenzív osztály. Korszerű digitális röntgenberendezéseket is vásárolnak, ez biztosítja a tüdőgyógyászati szakrendelés és gondozó diagnosztikai hátterét. A jelenleg még külön telephelyen működő véradó pedig az épület földszintjére kerül. A főigazgató elmondta, hogy a már elavult pavilonszerű kórházi struktúra helyett tömbkórházat hoznak létre a Maros-parti városban is. Az átépítésekkel idén október 31-re készülnek el.