Makó

Iparfejlesztésre két, könyvtárépítésre másfél milliárdot kap Makó


Korom András – Makó

A közel háromórás lakossági fórum elején még csak az egyik armatúra forrósodott fel egészen a füstölésig, ám a fórum második felére már a hangulat is felfokozódott.

Először azonban Farkas Éva Erzsébet polgármester ismertette az új városvezetés eddig a makóiak érdekében tett, életüket könnyítő lépéseit, illetve az idei esztendő terveit, elképzeléseit, s kérte az emberek türelmét a rájuk zúdult panaszok megoldásáig. Makó polgármestere át is adta a városi fejlesztéseket tartalmazó hat pontból álló tervet Lázár Jánosnak. Ebben szerepel az ipari park fejlesztése, a városi Makovecz örökség-kultúra kialakítása, a könyvtár átépítése, egy művészeti felsőoktatási iskola létesítése, a Návay emlékév megrendezése, s 300 millió forint  biztosítása a pályázati önerőkhöz.

Sánta Sándor települési képviselő jelentette be, hogy a Hagymatikum ügyében megváltoztatta eddigi álláspontját, most már azt támogatja, hogy a fürdőt veszteségei ellenére is a város működtesse tovább. Szólt arról is, hogy a Honvéd városrész rehabilitációjának megindításához 180 milliós pályázati lehetőség nyílik. Kovács Sándor és Kádár József települési képviselők pedig választókerületük legfontosabb teendőit fűzték csokorba.

Lázár János szerint az új városvezetésnek annál fontosabb dolga nincs, minthogy szót értsenek a makóiakkal, éppen ezért találkoztak már többször a választókkal, mint az előző városvezetés összesen.

A miniszter bejelentette, hogy a kormány 2 milliárd forintot ad Makónak a munkahelyteremtés segítése érdekében, illetve, ha frissítik a könyvtár átépítés Makovecz Imre-féle terveit erre újabb másfél milliárdot, s ha a környékét is rendezni akarják, akkor még több pénzt is biztosít.

– A Hagymatikum üzemeltetésével kapcsolatban tiszteletben kívánjuk tartani a makói döntést. Ha a fürdőt át akarják adni a kormánynak, akkor azt támogatom, ha meg kívánják tartani, akkor pedig azt! – jelentette ki. Lázár János hozzátette, Makó és a térségben lévő kistelepülések nem azért kapják a támogatásokat, mert ő Orbán Viktor miniszterelnök mellett dolgozik, hanem azért, mert a kormány kifejezett célja, hogy kiemelten támogassa a tiszántúli – az elmúlt évtizedekben hátrányos helyzetben lévő – településeket.

– Az a feladatom, hogy megteremtsem a városban való boldogulás lehetőségét – fogalmazta meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A fórum második felében a szép számmal jelenlévők tettek fel zömében a városüzemeltetéssel kapcsolatos kérdéseket. Lázár János a konkrét kérdésekre konkrét válaszokat adott, s elmondta, úgy kell átalakítani a városháza működését, hogy a hatalmi központból szolgáltató központtá alakuljon. – Már nem a tanács, hanem a minden makói érdekeit képviselő önkormányzat működik a városházán! – tette hozzá.

Az egyes, úthelyreállítással, csapadékvíz elvezetéssel, útépítéssel, kapcsolatos városi problémákra Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester, valamint Hadik György képviselő válaszoltak.