Hírek

A Rónay kastély is szóba került Lázár kiszombori fórumán


Korom András – Kiszombor

A ma esti lakossági fórum bevezetőjében Szegvári Ernőné polgármester ismertette az Ady Endre Művelődési Házban megjelent több mint száz érdeklődő előtt azokat a fejlesztéseket, melyeket a kistelepülés a kormány támogatása segítségével valósít meg még ebben az esztendőben. Így szó esett a jelenleg folyó beruházások mellett a Kiszombort Makóval összekötő épülőben lévő kerékpárútról, mely előtt 198 majd utóbb 40 millióval kibővített támogatásnak köszönhetően épül, s még az útba eső tölgyfát is kikerüli, illetve arról a 20 milliós támogatásról is, melynek köszönhetően napelemeket szerelnek négy középületre is.

Lázár János a fórumon azt hangsúlyozta, hogy az eddig megítélt kormánytámogatások annak köszönhetőek, hogy a kiszomboriak, félretéve a politikai véleménykülönbségeket, együtt gondolkoztak arról, hogyan lehet élhetővé tenni saját településüket. Mint mondta, a falvakban nincs értelme a pártpolitikának, mindenkinek azon kell gondolkodnia, hogyan javíthat a közösségi életen és hogyan teremthet munkahelyeket, megélhetést lakóhelyén, vagy annak környékén. Makó és Szeged közelsége révén erre Kiszombornak nagyobbak a lehetőségei, mint a makói térség a román határ melletti településeinek – tette hozzá.

A térség országgyűlési képviselője közölte: a választások után elsőként Szegvári Ernőné polgármestertől kapta meg a falu fejlesztési elképzeléseit tartalmazó csomagot. – Vastagon fogott a tolla, mert mindjárt 4 milliárd forintot igényelt – tette hozzá.

Lázár János elmondta, hogy támogatja a kiszombori Rónay kastély, illetve a Rónay épületek felújítását és állami használatba vételét, a falu elképzeléseinek megfelelően múzeumi illetve egyéb célra, éppen ezért felkéri L. Simon László miniszterhelyettest, hogy mielőbb látogasson el a településre. Az építészeti emlékek felújítása, működtetése akár egy tucatnyi új munkahelyet is teremthet.

Az országgyűlési képviselő a fórum második felében a résztvevők – többek közt – nyugdíjjal, közszolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseire adott választ