Makó

Baseball tornát rendeznek a makói hódok


Kozserán Beáta – Makó

Szombaton igazi amerikai életérzés költözik az Erdei János Sportcsarnokba. Ekkor rendezik meg ugyanis az első Makói Utánpótlás Baseball Teremtornát. A makói hódok október eleje óta, heti két edzéssel készülnek a nagy megmérettetésre, Mérnyei Lajos edző vezetésével.

– Szeptember második felében, a József Attila Gimnáziumban tartottam két bemutató edzést, de rendszeresen október eleje óta gyakorlunk az Almási Iskola tornatermében, heti kétszer másfél órát.  16 gyerekkel kezdtük, a számuk mára már 22-re gyarapodott – mesélte a klub megalakulásának kezdeti fázisairól a hódmezővásárhelyi tréner, akit családi kapcsolatai kötnek Makóhoz.

Amerikában a legnépszerűbb a baseball.

– Még nagyon az alapoknál vagyunk. Most azt gyakoroljuk, hogy hogyan lehet a labdát eldobni, elkapni és elütni. Nálunk a lányok és a fiúk még vegyesen játszanak. Átlagban azok a 14 és 16 év közötti diákok járnak hozzám, akik más sportágakban nem bizonyultak igazán tehetségesnek. A fiúk baseball, a lányok később softball bajnokságban indulnak – magyarázza a tréner.

Mérnyei Lajos korábban Vásárhelyen is alapított már egy közösséget, ám az utóbbi években családi kapcsolatainak köszönhetően többször megfordult Makón, és elhatározta, itt is létrehoz egy baseball klubbot.

Az edző szerint ez a sportág már 25 éve létezik Magyarországon. Korábban 21 városban működtek egyesületek, most azonban csak 6+1 település (Budapest, Debrecen, Jánossomorja, Érd, Jászberény, Hódmezővásárhely és immár Makó) büszkélkedhet önálló baseball csapattal.

A hétvégi tornára viszont nem csak az országból, hanem Szerbiából is érkezik egy csoport. A legjobb csapatot egy vándor kupával díjazzák a szervezők.  A torna megtekintése ráadásul ingyenes!

A program: