Hírek

A tehetségek kibontakoztatásában segít a JAG


Kozserán Beáta- Makó

– Azt akarjuk megtalálni, amiben tehetségesek a diákjaink, azt akarjuk náluk fejleszteni, s segíteni őket a továbbtanulásban – foglalta össze Martinuszné Korom Gabriella, a JAG igazgatóhelyettese azt, mit jelent az intézmény diákjai számára az, hogy – a város alap- és középfokú intézményei közül elsőként -, “Regisztrált tehetségpont”-tá nyilvánította a gimnáziumot Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége.

Ennek eredményképp az egyes területeken jobb képességekkel rendelkező diákoknak lehetőségük nyílik – többek közt – a logikai-matematikai, nyelvi, természeti, térbeli-vizuális területeken, a Tehetségpontok országos hálózatainak tagjaival való együttműködés kialakítására, jó tapasztalatok átvételére, programokon, képzéseken való részvételre.

A tehetséggondozó munka az iskola 18 osztályban tanuló 470 diák közül a mintegy 370 9-12 osztályos diákokat érinti. Azt, hogy ki miben tehetséges, a felvételi dolgozat, a 9. osztály elején elvégzett mérés eredményei, illetve az előzőleg szerzett versenyeredmények elemzésével, az órákon és tanórán kívüli tesztek segítségével, a diákokkal, szülőkkel folytatott beszélgetésekkel állapítják meg a szaktanárok.

A JAG valamennyi osztálya két 10-16 fős fakultációs csoportból áll, a diákok kiemelt tantárgya a média, a matematika, az informatika, a biológia, a magyar, a történelem, az angol nyelv, melyeket heti 2 órával növelt óraszámban tanulnak. Csoportbontásban zajlik az informatikai, az angol, a német, a latin, illetve a francia oktatása is.
A nyertes pályázatoknak köszönhetően lehetőség nyílik a szakkörök, egyéni fejlesztések megtartására, speciális eszközök beszerzéséhez, előadók meghívásához, egyetemi előadások megtekintéséhez is. A pályázatok hozzájárulnak a tanácsadás elősegítéséhez: ebben tanév Jilly Viktor, Bagdy Emőke, Vekerdy Tamás tartottak előadást a szülőknek és tanároknak a Hagymaházban.

A József Attila Gimnázium egyébként a tehetséggondozásban együttműködik a megye többi tehetségponttá nyilvánított középiskolájával, többek közt a szegedi Ságvári gimnéziummal.
Makón egyébként még egy intézmény működik regisztrált tehetségpontként, mégpedig az Erdélyi püspök utcai óvoda.