Hírek

1,2 milliárdból erősítették a makói és szegedi térség árvízvédelmét


Befejeződött a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése. A rekonstrukciós munkálatok a Tisza és a Maros folyó bal partján, a szerb és a magyar határ közötti szakaszon valósultak meg. Az 1,258 milliárd forintos európai uniós támogatás segítségével megvalósult árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

A kedvezményezett Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) a mai napon Szegeden tartotta hivatalos projektzáró rendezvényét, ahol ünnepélyes szalagátvágással avatta fel a megújult árvízvédelmi szakaszt Juhász Tünde Csongrád megyei kormánymegbízott és Dr. Kozák Péter az ATIVIZIG igazgatója. A záró eseményen a „11.06. árvízvédelmi szakasz védelmi képességének komplex fejlesztése” című, – 85 %-os európai uniós támogatásból és 15 %-os nemzeti társfinanszírozásból megvalósult – projekt keretében elvégzett kivitelezési munkákat Borza Tibor az igazgatóság Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztályának vezetője ismertette.

A töltést is stabilizálták. Fotó: ATIVIZIG

A beruházás fő célja az érintett térség árvízi biztonságának növelése, és az árvízi kockázatok csökkentése volt. A munkák által közvetlenül érintett települések: Szeged I. kerület bel- és külterületi része, Deszk, Kiszombor, Klárafalva, Makó és Nagylak. A projekt a Tisza és a Maros folyó bal partját érinti a szerb határtól a Maros-torkolaton keresztül, a román határig.
A projekt keretében másfél kilométeres szakaszon megújult az újszegedi parapetfal, a magassági hiányos töltésszakaszokon – összesen mintegy 15 km hosszban – a töltés koronaszintjét megemelték, stabilizálták, valamint ahol nem volt megfelelő a töltés állékonysága, ott ún. leterhelő paplannal javították ezt. A projekt tartalmazza továbbá hét gátőrház, a Maros bal parti hullámtéri véderdő, valamint öt vízrajzi monitoring állomás és a kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukcióját is.

A kivitelezési munkák 2013. október 18-án kezdődtek, és idén január 18-án fejeződtek be.