Hírek

Állatkínzás a makói gyeptelepen – elnapolták a tárgyalást


Makó Híradó – Makó

Mint azt korábban hírül adtuk folytatólagosan elkövetett állatkínzás vétsége miatt emelt vádat az ügyészség egy makói férfi ellen, aki a vádirat szerint gyepmesterként kutyákat lőtt le, s felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását kérte rá.

Mint arról annak idején hírportálunk is beszámolt, egy makói állatvédő készített olyan videofelvételeket a makói gyeptelepen, melyen lelőtt, de még lélegző kutyák láthatók az egyik dögkonténerben. A telepre a befogott állatokat etetni járó állatvédő a felvételeket a Facebook-on osztotta meg, majd tett feljelentést a rendőrségen. Az ügy országos felháborodást váltott ki, s a gyeptelep kutyáit néhány nappal később állatvédő szervezetek menekítették ki.

A rendőrség állatkínzás miatt indított eljárást, s az ügyben egyetlen embert. D. Andrást, a vizsgálat idejére a munkavégzés alól felmentett volt gyepmestert hallgatta ki.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője tavaly közölte, a vádirat szerint a 2003-tól a gyepmesteri telepen dolgozó vádlott 2012 szeptemberében és októberében legalább öt kutyát fejbe lőtt a telep udvarán található gyűjtőkennelben. Az ebek a közvetlenül a koponyacsontjukra leadott lövések miatt rövid időn belül elpusztultak.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szerint az állatot kizárólag kábítás után lehet megölni. Bár ez alól vannak ugyan bizonyos kivételek, a gyepmesteri telepen elhelyezett állatok életének kioltása azonban nem tartozik közéjük.

A Makói Járásbíróság mai tárgyalását azonban a bíró elnapolta, miután két tanú nem jelent meg, személyes meghallgatásukhoz azonban ragaszkodott az ügyész. A bíróság az elnapolás előtt megtekintette a történteket ábrázoló videókat és fényképfelvételeket. D. András azzal védekezett, hogy az ebeket nem ő fogta be, azokat bárki bevihette a gyeptelepre, melyen nem működött napi 24 órás szolgálat.