Makó

Visszakapja az angyalos címerét a Galamb épülete


Korom András – Makó

A Galamb József Mezőgazdasági Szakiskola mai neobarokk épülete 1928-29-ben teljesen állami beruházásként csendőrlaktanyának épült és nemcsak itt képezték a makói, kiszombori és csanádpalotai csendőröket is, de az épületben működött a III. gyalog tanosztály-parancsnokság is.

Az épület mai Szép utcai homlokzatán, közvetlenül a tető alatt, a korabeli képeslapok és a legidősebbek emlékezete szerint olvasható volt a Magyar Királyi Csendőrség felirat, s egy angyalos címert is elhelyeztek oda. Hogy pontosan melyiket, azt azonban ma már senki sem tudja.

Az iskola saját költségén és kezdeményezéseként az angyalos középcímert helyezteti vissza. Ehhez  makói képviselő-testület, az épület tulajdonosaként már hozzá is járult.

A Galamb mai épülete, még csendőrlaktanya korában.

– Ugyanoda, a tető alatti félkör attikába helyezzük el a címert, ahol eredetileg is volt egy angyalos címer, míg 1950-ben vagy ’51-ben le el nem távolították onnan – mondta hírportálunknak Horváth Zoltán. A Galamb igazgatója hozzátette, hogy a címer visszahelyezésével kapcsolatban kikérték Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató, Urbancsok Zsolt főlevéltáros és Orbán Imre kulturális referens véleményét is, lévén korabeli fotó nem maradt fenn a címerről. Az épületet a képeslapok ugyanis oldalról ábrázolták. Az iskolával szemközt lakó, az intézményben évtizedeken át dolgozó egykori tanár is csak arra emlékezett, hogy annak idején angyalos címer volt az épületen, igaz ő a háború végén még kisgyerek volt. A hely mérete alapján valószínűleg az úgynevezett nagycímer lehetett a homlokzaton.

– A visszahelyezett színes címert, melyet Köböl Gábor bátonyterenyei hivatalos címerkészítő mester készít el UV-álló műgyantából – március 16-án a magyar címer és zászló napján avatjuk fel – tette hozzá a Galamb igazgatója.
A félmillió forintos költségeket az iskola állja. A címer a járdáról is jól látható méretű, majd egy méter magas lesz.

 

Kis makói épülettörténet
 

A makói csendőrlaktanyában 1949. március 1. és 1954. szeptember között a Makói Tűzoltó Tanosztály (későbbi nevén Makói József Attila Tűzoltóképző Iskolaparancsnokság) működött benne. 1954 őszétől használják oktatási célokra. Az iskolát évtizedekig 601-es ipari szakmunkásképzőként nevezték majd rövid ideig József Attila nevér viselte, míg végül 1989-ben kapta meg Galamb József nevét.