Makó

Lázár János: a kormány csak a magyarok érdekeit képviseli


Az LMP-s Szél Bernadett a többi közt arról beszélt, hogy a MET-csoport felemelkedése együtt járt az MVM hanyatlásával, amelyet szerinte a Fidesz-KDNP “kicsontozott”. Arra kérdezett rá a Miniszterelnökséget vezető miniszternél: mit intézett a miniszterelnökkel közösen Svájcban? Sorolta azoknak a MET-nél vezető beosztást betöltő embereknek a nevét, akik korábban az MVM-nél dolgoztak, és felvetette: titkos adatokat adhattak át az új munkaadójuknak.

Lázár János válaszát úgy kezdte: bár erejét, képességeit messze meghaladó portfóliót szánt neki a miniszterelnök, energetikai kérdésekkel még nem kellett foglalkoznia. Kijelentette: egy magántulajdonú cég esetében üzleti kérdésekre nem tud válaszolni, az MVM működése pedig ismert. Kijelentette: sem a múltban, sem a jövőben senkinek az érdekeit nem szolgálja ki a kormány, egyedül a magyar választók érdekeit.

Heringes Anita (MSZP) emlékeztetett: egy tavaly decemberi kormányhatározat arról rendelkezik, hogy külön kutatás-fejlesztési célprogramra van szükség ahhoz, hogy paksi atomerőmű-beruházáshoz megfelelő számú műszaki, tudományos szakértelemmel rendelkező szakember legyen. A többi között azt kérdezte, milyen képzéseket indítanak, milyen szakon, hány fővel és mikor. Terveznek-e ösztöndíjprogramot? Pakson tervezik-e a főiskolai szak újraindítását? – sorolta.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter röviden úgy válaszolt: a képviselő minden kérdésével nyitott ajtót dönget, és minden kérdésére az a válasz: igen, tervezzük.

Szél Bernadett (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatoktól a kormányhivatalokba átkerült dolgozóknak egy most futó salátatörvény miatt április 1-jétől brutálisan csökkenne a fizetésük. Hozzátette, egy olyan csoportról van szó, amelynek tagjai nyolc éve befagyasztott illetményalap szerint dolgoznak. A magyarok több bércsökkenést nem viselnek el – jelentette ki.

Reagálásában Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: 1821 embernek nő majd a fizetése 5 százalékkal, 215 dolgozónak pedig csökken, utóbbiak többségét az államkincstártól veszik át. Emlékeztetett egyúttal arra is, hogy a kormány döntése értelmében 2016 közepén elindul a közszolgálati életpályamodell.

MH-MTI