Hírek

A 120-as szám is feltűnt a JAG idei gombavatóján


Oláh Nóra – Makó

– A József Attila Gimnázium avató ceremóniájához nem a szalag, hanem a gomb kapcsolódik. Ez a kiinduló látványelem egy egyszerű, mégis jellegzetes forma. Hogyan lesz ebből a szimpla motívumból egységes képet adó díszlet?
– Az osztályok tanulóihoz kapcsolódó gondolataim vagy az intézmény életére vonatkozó aktualitások alapján születik meg a látványötletem. Így például az idei koncepció alapját 120. tanévünk adta. Korábban volt olyan, amely a spirálformára, (lélegzetjelkép) épült, míg egy másik a „Ragyogó diákok” nevet viselte és a csillagképekre épült. A „Körforgás” című arculat a végtelenséget, a tökéletességet és a harmóniát jelképezte. Az „Ablak” meghívó és díszlet nyitható volt. A „Profil” megörökítette tanulóink portréját. Az ideit a „Nyitott könyv”, majd a „Tűzijáték” installáció előzte meg. Az évek folyamán különböző időszakokban jut eszembe vezérfonal, azokat lejegyzetelem, így mindig sok tartalék ötletem van, amiből megpróbálom a fenti szempontok figyelembevételével a legalkalmasabbat kiválasztani, de volt olyan is, amikor egy teljesen új ötletemet valósítottam meg, mert az tetszett meg számomra a legjobban. A dekorációnál figyelek arra is, hogy változatosan közelítsem meg a gombban rejlő ábrázolási lehetőségeket. Legyen síkjellegű, térbeli, mozgatható elemekből összeálló vagy éppen világítással kiegészített.

A 2008-as gombavató háttérképe.

– Milyen szempontokat kell figyelembe venni egy-egy ilyen méretű látvány tervezésénél?
-A témát mindig úgy kell kitalálnom, hogy a meghívóban is megjelenjen az adott év főmotívuma, mintegy jelezve az egész koncepciót, de még ne mindent áruljon el a dekorációról, ugyanakkor egységes arculattá alakítható legyen, tehát alkalmas arra, hogy a díszletben, a szalvétákon, az ültetőkártyákon, és a menükártyákon is szerepeljen. Szintén alapvető a feladatnak megfelelő nyersanyagok anyagszerűségének meghatározása, időarányos beszerzése, az egész feladatsor pontos ütemezése. Ebben családomra és kollégáimra is mindig számíthatok. Fontos, hogy a nagyméretű felületet arányosan töltsék ki a látványelemek, a fő motívumot a zenekar felett is jól láthassák a vendégek. Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy jó tartása legyen, és biztonságosan fel tudjuk rögzíteni. A díszletbe minden évben annyi gombszimbólumot építek be, amennyi a végzősök létszáma. A hordozhatóság miatt az egész dekorációt úgy kell kitalálni, hogy több elemből lehessen összerakni.

A 2006-os bálé.

– Mennyi szellemi és fizikai energiaráfordítás szükséges ahhoz, hogy az első ötletszikrától az utolsó elem felrakásáig megvalósuljon ez a projekt?
– Mint ahogy a Gombavató bálunk szervezése tantestületünk számára szeptembertől februárig tartó munkát igényel, az arculattervezés és kivitelezés is körülbelül ennyi időt vesz igénybe. Örömmel tölt el, hogy a tanítványaim közül többen figyelemmel kísérik munkámat, volt olyan, hogy bekapcsolódtak a különböző tevékenységekbe, de egy-egy kíváncsi kérdés is motiváló számomra.

Háttérkép 2013-ból.

– Véleményed szerint melyik volt az eddigi legsikeresebb – vagy éppen valami okból a legemlékezetesebb – gombavatói díszletmunkád?
– Szerencsés vagyok, mert a kollégák, a szülők és a gyerekek megköszönik munkámat, tetszésüket fejezik ki. Az ízlések különbözőek, így van, akinek az egyik, van, akinek a másik tetszik jobban. A legtöbb fejtörést és munkát a Szaturnusz és a csillagok valamint a csillagövi jegyekhez kapcsolódó dekoráció jelentették – árulta el Kocsisné Maráczi Margit.

2011.