Makó

Mohácsi busókkal űzték el a telet Makón – képgalériával


Bojtor Boglárka – Makó

Igazi mohácsi busókkal találkoztak ma délelőtt a makóiak a főtéren. A kíváncsiskodók végigkövették a menetet a Pulitzer Kollégiumtól a Hagymatikumig, ahol még táncot is lejtettek a nagy bundás télűzők a néptáncosokkal. A busók nagyon szeretik a lányokat, amikor csak tehették piszkálták őket. A menet végén a legkisebb busó fiú még cukrot is szórt az embereknek.

Végül mindenki a főtérre jött, ahol farsangi jelmezversenyt rendeztek. A jelentkezők közül a busó jelmezt és  az űrhajóst különdíjjal, tortával jutalmazták, a többiek pedig egy-egy csokoládéval térhettek haza. Utána a mohácsiak, elmesélték viseletük apró titkait, például azt, hogy félelmetes maszkjaik állatvérrel színezettek, vagy hogy gatyájukat régen szalmával ma már inkább újságpapírral tömik ki. Majd közösen táncoltak a nézőközönséggel, és szeretettel meghívták őket a következő hagyományos mohácsi busójárásra. Az ideit múlt héten tartották, ahol ezer busó varázsolta ide a tavaszt, most közülük nyolcan látogattak el Makóra.  A közös táncban legbátrabbnak a gyerekek bizonyultak, akik már az első perctől szállingóztak a Korona elé, hogy együtt mulatozzanak.

Később a Forgatós Táncegyüttes adta elő farsangi műsorát, melynek végén kiszebábot égettek, ezzel végleg elűzve a telet. A műsor alatt meleg teával és farsangi fánkkal kínálták a nézelődőket. Mindeközben a busók nem tudtak szabadulni a kíváncsi makóiak fogságából, akik egész délelőtt fotózkodtak velük.

További képeink: