Hírek

Kiszombori kórházfórum: márciusban érkezik a szűrőbusz


Makó Híradó – Kiszombor

A főigazgató elmondta, a mammográfiai és CT-vizsgálatra egyelőre Hódmezővásárhelyre kell utazniuk a makói térségben élőknek, ráadásul a radiológia felét is lezárták az átépítési munkálatok miatt. A makói Dr. Szilágyi Sámuel Kórház több szakrendelését is elköltöztetik megszokott helyéről, a nagyszabású fejlesztések miatt. A radiológiai osztályt a szakrendelővel összekötő folyosót az átépítés idejére lezárták, így a rendelőből a radiológiára – és viszont – az utcán keresztül lehet eljutni. A munkálatok a tervek szerint június végéig zajlanak.

A makói kórházban zajló munkálatok a radiológiát, a járóbeteg szakrendelőt és az intenzív terápiás osztályt is érinti. A szakrendelőt a padlótól a padlásig modernizálják. A tüdőgondozót az elavult Kálvária sugárúti telephelyről beköltöztetik a kórházba, mely összesen huszonnyolc épületéből csak néhányban zajlik gyógyító munka.

A kórházfejlesztés eredményeképp a makói és a környező településeken élőknek nem kell majd a különböző speciális orvosi vizsgálatok miatt a Szegedre vagy máshová utazniuk, hiszen a makói kórházban is ellátják majd őket. A makói és a vásárhelyi kórház integrációjának gyümölcseként ezzel javul a Makó és a járás települései egészségügyi ellátása.

Néhány vizsgálat miatt júniusig Vásárhelyre kell utazni.

A fórumon résztvevőket Gyurisné Pethő Zsuzsanna tájékoztatta a makói kórházban nyílt prevenciós rendelő és egészségfejlesztési iroda működéséről. Mint az iroda vezetője hangsúlyozta az egészséges életmóddal kapcsolatos tudás átadása, valamint különféle szűrések szervezése a céljuk.

A megelőzés érdekében fel is keresik február végétől októberig valamennyi települést, ahová helybe viszik a szűréseket, melyekre már most lehet jelentkezni a háziorvosoknál. A szűrőbusz, valamint a prevenciós rendelő és egészségfejlesztési iroda munkatársai március 21-én települnek ki Kiszomborra.