Makó

A tulipán a legvirágosabb makói erkély tulajdonosa kedvence


Gajáta Fanni – Makó

A Virágos Makó mozgalmat minden évben meghirdetik, és díjazzák a legszebb virágos kerteket, erkélyeket. A 2014-es év virágos erkély kategóriában Mágori Józsefné (aki nem azonos a volt parlamenti képviselővel) vihette haza az első helyezettnek járó díjat.

– Mióta foglalkozik virágokkal?
– A szakmám agrármérnök, így emiatt is érdeklődtem irántuk, illetve szüleimnek is mindig voltak virágjaik, így természetes volt, hogy foglalkozok velük. Az igazság az, hogy költséges is lehet ez a hobbi.

– Ön legy Hunyadi utcai lakásban él. Ez nem okoz gondot?
– Egy kicsit nehezebb így. Amíg Lesiben és a József Attila utcában laktunk, addig volt kertem, ami egyszerűsítette a helyzetet. A lakásban csak erkélyünk van, így behatároltak a lehetőségeim. 15-20 éve kezdett elterjedni idehaza ismét az a szokás, hogy virágokat helyeznek az ablakokba. Először vasból készített ládatartókba kerültek a műanyag ládák, de az oda ültetett növényeimet sajnos mindig kiégette a nap. Az Ausztriában látott a praktikákat próbáltam ki itthon: faládákban már nem forrt fel a talaj, így nem ment tönkre a virág. Nyaranta így tele vagyok velük, bárhonnan nézzük az erkélyemet, nagyon szép hatást kelt. Telente a szobákban helyezem el a virágokat, hol itt, hol ott van belúlük egy-kettő, de csak ott ahol nincsenek útban.

– Hogyan jött az a gondolat, hogy benevezzen a versenyre?
– Már akkor jelentkeztem, amikor először hirdette meg ezt a város. Mára természetes, hogy részt veszek benne.

– Milyen növényeket nevelget?

– Az erkélyen muskátlikat, hibiszkuszokat több színben, a lakásban főleg jácintot, orchideát, amaríliszt nevelek, a Balatonon pedig citromfám is nő. Szívesen gondozom a társasház előtt lévő kertet is, ahová fügefát és rózsát ültettem. Fűszernövényeim is vannak, mint például bazsalikom, rozmaring és kakukkfű.

– Hogyan gondozza ezeket?
– Minden este meglocsolom őket – nyáron mindig megvárom, hogy a hőmérséklet lemenjen egy kicsit, hétfőnként pedig tápsóval megszórom. Az elszáradt leveleket pedig leszedegetem. A lényeg, hogy sok-sok fényt kapjanak, mert akkor lesznek igazán szépek. Télen egy-két  érzékenyebb virágomra jobban kell figyelni, de van olyan is, ami minimális törődést igényel.

– Van külföldről származó virága?
– Az az igazság, hogy nincs. Egyik barátnőm szeret hajtásokat hozni, és azokat elültetni, én valahogy nem kedvelem az ilyesmit. Legfeljebb magokat hozok, de azokat is csak ritkán.

– Melyik a kedvence?
– Amit nagyon szeretek a kertből, az a rózsa. De ugyanúgy kedvelem az orgonát, a nárciszt, jácintot, a tulipánt imádom! Szeretem, a hóvirágot, ahogy elsőként kibújik a földből, de ott van az ibolya és a frézia, amelyeknek kellemes illata van. Nem is tudom felsorolni a kedvenceket, mindet szeretem.

Mágori Józsefné hozzátette: nagyon szereti a Virágos Makóért a versenyt, melyre mindig sokan neveznek. Egyedül azt bánja, hogy a díjátadón vetített képeknél nem jelenik meg, melyik virágoskertet melyik utcán fotózták.