Makó

Teljesen lezárják az idegenek elől a Makovecz teret


Korom András – Makó

– Hatalmas az átmenő forgalom, hiszen a Szép utca felől érkezők a Teleki sarkánál hajtanak be a térre, hogy aztán a Bérpalota mellett jussanak ki a főútra. A Hagymatikum elkészülte óta pedig a vendégek egyszerűen ide parkolnak, főleg szombaton és vasárnap nem lehet mozdulni tőlük. Érthetetlen és érthető is ez. Érthetetlen, mert hatalmas parkolót kapott a fürdő, s majdnem végig lehet parkolni a Teleki utcán is. Érthető azonban már abból a szempontból, hogy az emberek a legközelebb akarnak megállni a bejárathoz, az pedig innen a Makovecz tér felől nyílik – sorolta az egyik a téren lakó autós.
A helyzetet némileg árnyalja, hogy az itt élők szerint a rokkant parkolókat sem rokkantak használják leggyakrabban. Amikor mi végignéztük az ezeken a helyeken álló kocsikat, két dolgot tapasztaltunk: az egyik, hogy éppen egynek sem tűzték ki jól látható helyre a rokkant kártyáját, a másik, remek rokkantsági nyugdíjakat fizethet az állam, ugyanis egy autó sem kerülhetett 6 milliónál kevesebbe.

Hétköznap kisebb a forgalom, de a tiltó táblákat sokan akkor sem veszik figyelembe.

A Makovecz téri parkolás ügye egyszer már szerepelt a testületi ülés napirendjén, Weszelyné Végsheő Henrietta (Fidesz-KDNP) települési képviselő az ott lakók panaszai és saját, még a kampányban szerzett tapasztalatai alapján kérte, hogy sorompóval rekesszék ki onnét az idegen autósokat és az átmenő forgalmat.

A makói képviselő-testület múlt heti ülésén ennél árnyaltabb megoldást választott.
A polgármesteri hivatal műszaki csoportja megvizsgálta a forgalomkorlátozás lehetőségeit. A legideálisabb megoldásnak azt tartották, hogy Kugler pékség után megtiltják bérpalotánál – részben lezárással – a parkolást. Például a 2. számú háznál lévő 6 parkolóhoz privát, “csak engedéllyel” táblát helyeznek ki és  + 1 parkolóhelyet jelölnek ki. A 2-4. szám előtti kanyarban 3 parkoló lesz csak engedéllyel használható. A Teleki utca sarkán “behajtani tilos, kivéve áruszállítás, kerékpárral, és engedéllyel”, közlekedési táblát helyeznek ki.

Gáspár Sándor (MSZP) képviselő azt kérte, hogy az új forgalmi rend életbe lépése után a rendőrség fokozottan ellenőrizze annak betartását, hiszen enélkül vélhetőleg semmi sem fog változni.