Hírek

Makói éremesélyes a Junior Úszó VB-n


Kozserán Beáta – Makó

A makói születésű sportember tavaly már a krétai junior-világbajnokságon is szerepelt, ahol csupán egy másodperccel maradt le a dobogóról. Idén mindenképpen az érmes helyezésekért indul.

– Tavaly délelőtt úsztam, mert nem voltam a legjobb 8 nevezési időben felszíni 400 m-en. Talán ha délután úszom, akkor lett volna esélyem a dobogóra, mert csupán 1 másodperccel maradtam le a harmadik helyről – beszélt csalódottan tavalyi versenyéről Kornél, aki 400 és 800 méter felszíni úszásban és 4×200 uszonyos váltóban lett végül negyedik.

Kornél (balról a harmadik) csapattársaival.

A fiatal sportoló ötévesen Kis Tibornál és édesanyjánál Gruberné Bencze Erikánál, az az a Makói Úszó Klub edzőinek kezei között sajátította el a négy úszónemet. Hat évesen már versenyzett, nyolc esztendős korában pedig már a búvárúszásban is sorra hozta haza az érmeket.

– Hárman vagyunk testvérek, s anya szerette volna, hogy mindenki megtanuljon a családban úszni, így kezdtem edzésekre és versenyekre járni. Majd  8 év után, 13 évesen átigazoltam a Muréna Szegedi Úszó-és Búvárklubhoz, mert itt Makón nem volt olyan medence ahol a búvárúszást is tudtam volna gyakorolni. Már a középiskolát is Szegeden kezdtem el – mondja.

Kornél edzőjével Kanyó Dénessel a víz alatt.

Kornél versenyeire is nagy elszántsággal készül. Heti kilenc edzésen vesz részt, ami azt jelenti, hogy a fél nyolcas iskolakezdés előtt, 5:40-től egészen 7 óráig edz, majd iskola után az első útja is az uszodába vezet. Példaképe Kosara Gergő debreceni búvárúszó. A kedvenc úszóneme a felszíni úszás, amiben három alkalommal negyedik, kétszer pedig ötödik helyen végzett a korosztályos VB-n.

Kornél a víz fölött.

– A válogatotthoz az időeredményeim alapján kerültem be. Pont most hétvégén volt egy összetartásunk is, ahol napi hármat edzettünk. A júniusi, belgrádi versenyre a szintidőmet már megúsztam, így az indulásom már biztos. Most az alapozási időszak végén járunk, hamarosan egy szintfelmérőn veszünk részt, Egerben lesz egy világkupa jövő héten, arra is készülünk, valamint a májusi országos bajnokságra és a júniusi EB-re, és VB-re is. A későbbiekben szeretnék olyan szintidőt úszni, ami lehetővé teszi, hogy a felnőttek között is megmérettessem magam.  A célom az, hogy egyszer kijussak a nem olimpiai sportágak világversenyére, és ott is dobogón szeretnék végezni – árulta el Kornél.

A búvárúszók és érmeik.